Radnici sa rudokopa Seoca prijete radikalizacijom protesta

Radnici su se okupili na rudokopu Seoca zahtijevajući od izvršnog direktora Bumech Crna Gora, Marcina Baczynskog, da ih obavijesti o daljoj sudbini kako njihovih potraživanja, tako i firme koja ih je angažovala

7679 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.03.2022. 20:01h

Radnici sa rudokopa Seoca, koje je angažovala firma Bumech Crna Gora, poručili su da će u ponedjeljak preduzeti radikalizaciju protesta ukoliko im poslodavac ne isplati januarsku i februarsku zaradu i uplati doprinose koji nijesu izmireni od septembra prošle godine. Esploatacija u jami Biočki stan prekinuta je 28. februara, a poslodavac je radnicima nakon okupljanja i prijetnje radikalizacijom protesta, isplatio polovinu januarske zarade i obećao da će izmiriti zaostala dugovanja.

"Kao razlog što nam nije izmirio dugovanja navodi to što mu nijesmo dozvolili da izveze mašine. Mi mu to ne možemo dozvoliti sve dok ne ispuni obaveze prema nama. Poslodavac je imao vremena da riješi ovaj naš problem, mi ga više nemamo. Banke neće da čekaju. Tražimo naše zarađene plate, da nam uplati poreze i doprinose, tražimo da radimo. Ne želimo da budemo taoci pogrešnih poslovnih odluka našeg poslodavca. Vremena ćemo im dati do ponedjeljka kad ćemo radikalizovati naše proteste. Kako, gdje i šta, mi ćemo odlučiti", kazao je potpredsjednik Sindikata Igor Krulanović.

Igor Krulanović
Igor Krulanovićfoto: Svetlana Mandić

Radnici su se okupili na rudokopu Seoca zahtijevajući od izvršnog direktora Bumech Crna Gora, Marcina Baczynskog, da ih obavijesti o daljoj sudbini kako njihovih potraživanja, tako i firme koja ih je angažovala. Nažalost, konkretan odgovor nijesu uspjeli dobiti, osim da trenutno nemaju sredstava da im isplate zarade koje im duguju.

"Čuo sam se sa vlasnikom i još nikakvog odgovora nema što se njega tiče. Što se tiče Bumech Crna Gora mogu da najavim jednu stvar – trenutno ne posjedujemo sredstva za uplatu za zarade za januar i februar. U sporu smo sa Uniprom metali. To je u sudu i sud će odlučiti šta će biti dalje po tom pitanju. Šta dalje ne znam. To mora da se izjasni vlasnik. Očekujem neke informacije i čim bude nešto novo obavijestiću i radnike i novinare“, kazao je Baczynski.

On je ranije izjavio da kompanija Bumech, koja je sa Uniprom metali 2016. godine sklopila ugovor o saradnji, pregovara sa tom kompanijom oko kupovine rudnika.

Marcin Baczynski
Marcin Baczynskifoto: Svetlana Mandić

"Ne znam tačne odluke pregovora ni sa jedne ni sa druge strane. Oni moraju da odlučuju o tome“, kazao je izvršni direktor Bumech Crna Gora.

Kako su "Vijestima" kazali iz Uniprom metali nijesu zainteresovani za prodaju firme, a sve obaveze prema Bumech-u su uredno izmirili.

"Zbog profesionalne i lične etike zatraženo je od Bumech-a da izmiri sve obaveze nastale u Crnoj Gori, prije svega plate radnicima za januar, februar i mart, poreze i doprinose, zaostale račune za električnu energiju i ostala dugovanja koja imaju na teritoriji Crne Gore. Kompanija Uniprom metali nije zainteresovana za prodaju, a nakon što izmire sve obaveze i dugovanja, mogu odlučiti da li nastavljaju da rade ili žele da se vrate u Poljsku. Važno je samo da prije svega izmire pomenute obaveze”, poručili su iz Uniprom metali.

Potpredsjednik Sindikata je kazao da su o situaciji u kojoj se našlo oko stotinu radnika obavijestili Ministarstvo kapitalnih investicija i Upravu za inspekcijske poslove, ali da od njih nijesu dobili nikakav odgovor. Apelovao je na sve relevantne institucije da se uključe u rješavanje njihovog problema.

Ratko Mijušković, radnik na rudokopu, kazao je da ih je izvršni direktor obavijestio da je razgovarao sa vlasnikom firme Uniprom metali koji je, navodno saopštio, da će im prodati kompaniju čim „donesu novac“.

Ratko Mijušković
Ratko Mijuškovićfoto: Svetlana Mandić

"Oni nemaju da isplate naše plate, dugovanja prema radnicima, a ne da kupe ovu kompaniju. Direktor kaže ako pustimo mašine da idu niz Seoca da će nam uplatiti zaostala primanja. Mi mašine ne damo. Znamo ako ih pustimo da ne možemo namiriti jedan cent. Jedina nam je solucija da uzmemo mašine i pravo pred naše kuće pa neka dođu te institucije i ta policija da nam zabrani“, kazao je Mijušković.

Proizvodnja je prekinuta jer ih je poslodavac, kako su kazali, obavijestio da nema sredstava za derivate, eksploziv.

"Svakog su živog 'zapalili'. Gdje su god došli 'zapalili' su i za gorivo i za eksploziv i više nemaju đe, ni kod koga. Nas banke ne pitaju odakle ću i šta ću, niti đeca kući, nego kažu – donesi. Oni su možda mislili da ćemo se zatvoriti u jamu, ali imamo mi i druge solucije. Radikalnije je nama uzeti one mašine i povesti ih kod nas, pa kad izmire mi ćemo ih njima vratiti i putuj igumane, da se više ona krivina dolje ne zove Bajovića nego Marcinova krivina“, ironično je poručio Mijušković.

Nakon nedavnog protesta rudara, iz poljske firme su saopštili da su problemi nastali jer im Uniprom metali redovno ne uplaćuje ugovorene obaveze po osnovu kojih su im dužni oko milion eura, zbog čega su pokrenuli spor u Privrednom sudu. Međutim, iz Uniproma su demantovali te navode ističući da se sporni iznos od 740 hiljada eura nalazi pred sudom već dvije godine, kao i da dio obaveza od 320 hiljada za naplatu stiže 20. marta. Naveli su i da Bumech Crna Gora nije uplaćivala poreze i doprinose radnicima sedam mjeseci, zbog čega im je Poreska uprava blokirala račun za iznos od 550.000 eura.

Kompanija Uniprom metali je u oktobru 2015. kupila Boksite, a rudokop Biočki stan svečano je otvoren krajem septembra 2016, nakon deset godina prekida.

Bonus video: