Raspisan likovni konkurs za učenike osnovnih škola

Autori 10 najboljih radova biće nagrađeni sa po četiri ulaznice za Akvarijum Boka u Kotoru i sa novčanim iznosom od po 50 eura

964 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je likovni konkurs za učenike osnovnih škola u Crnoj Gori na temu “ Voda je naše najveće blago”.

Iz tog ministarstva su pozvali učenike da do 2. aprila pošalju svoje likovne radove na adresu Rimski Trg 46, 81000, Podgorica, Crna Gora, te da uz rad obavezno dostave lične podatke (ime i prezime učenika, ime i prezime mentora, naziv škole i razred, kontakt telefon mentora).

Autori 10 najboljih radova biće nagrađeni sa po četiri ulaznice za Akvarijum Boka u Kotoru i sa novčanim iznosom od po 50 eura.

“Cilj raspisivanja konkursa je podizanje svijesti o važnosti očuvanja vodnih resursa Crne Gore kao najvećeg prirodnog bogatstva”, saopšteno je iz ministarstva.

Dodali su da problem obezbjeđenja i zaštite voda se nameće kao sve značajnije pitanje budućnosti - kvaliteta životne sredine i kvaliteta života savremenog društva.

“U procesu prirodnog kruženja vode mnoge zagađujuće materije, koje čovjek proizvodi u okviru svojih raznovrsnih aktivnosti, dospjevaju u površinske i podzemne vode”.

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta i usmjeren je na isticanje važnosti očuvanja voda.

Kako su kazali iz ministarstva, obilježavanje Svjetskog dana voda podiže svijest o globalnoj krizi s vodama, a osnovni fokus obilježavanja je podrška postizanju cilja održivog razvoja (SDG) 6: voda i sanitacija za sve do 2030. godine.

“Crna Gora je bogata vodnim resursima, te, u odnosu na svoju površinu, spada među vodom najbogatijim područijima u svijetu. Čak 95 odsto riječnih tokova u Crnoj Gori formira se na njenoj teritoriji. Za potrebe vodosnabdijevanja u najvećem procentu se koriste podzemne vode, čak 90 odsto. Voda je naše najveće blago!”, poručili su iz ministarstva.

Bonus video: