Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo rješenje za radnike Metalca

"Došli smo do nekih pravnih rješenja koje je ministar (Jakov Milatović) saopštio radnicima i narednih dana će upravo taj pravni tim sa radncima pokrenuti određene radnje i očekujemo da ćemo vrlo brzo imati konkretno rješenje"

9891 pregleda 1 komentar(a)
Radnici i Kovačević prije početka sastanka, Foto: Luka Zeković
Radnici i Kovačević prije početka sastanka, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) došlo je do pravnih rješenja kojima će pomoći radnicima Metalca iz Nikšića, firme koja je u stečaju od oktobra prošle godine.

To je saopštila državna sekretarka u MER-u Milena Lipovina Božović nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima radnika te kompanije i predsjednikom opštine Nikšić Markom Kovačević.

Ona u ovom trenutku nije mogla da saopšti o kojim rješenjima je riječ.

"Zajednički smo došli do uvida u situaciju i razmotrili sve moguće opcije. Konstatovali smo da postoji ozbiljni rizik naplate potraživanja radnika iz te firme iz prostog razloga jer stečajna masa ne postoji, jer se imovina kompanije vodi na drugu firmu koja ima sjedište u Češkoj. Međutim, u konsultacijama koje smo obavili unutar tima MER-a ovih dana i jednoj ozbiljnoj pravnoj analizi došli smo do nekih pravnih rješenja koje je ministar (Jakov Milatović) saopštio radnicima i narednih dana će upravo taj pravni tim sa radncima pokrenuti određene radnje i očekujemo da ćemo vrlo brzo imati konkretno rješenje", rekla je Lipovina Božović.

Radnci Metalac
foto: Luka Zeković

Jedan od predstavnika radnika Metalca Radisav Bulatović kazao je da je sastanak bio konstruktivan, te naveo da su blizu rješenja za njihove probleme.

"Pravni tim će uz pomoć Vlade i Opštine da radi na problemu. Trebalo bi u narednih nedelju do deset dana da se nađe neko rješenje. Mi smo zadovoljni sa time, jer će radnici biti zadovoljni i nadamo se da će u budućnosti firma opstati", rekao je Bulatović.

On je dodao da će radnici, dok se ne riješi njihovo pitanje, i dalje ostati u fabrici kako bi je branili.

On je objasnio da radnici posljednje dvije i po godine nisu primali platu, da su "ostali bez igdje ičega", te da su njihova potraživanja oko 1,3 miliona eura.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević naveo je da je MER ponudio put kojim bi radnici naplatili svoja potraživanja.

"Da li će to biti tako vidjećemo u narednom periodu, ali ovo je po prvi put da je neko ukazao na mogućnost da se taj problem može riješiti i zaista sa te strane sve pohvale za resorne ministarstvo", rekao je Kovačević.

Kako je naveo, opština na čijem čelu će biti uvijek tu da pomogne sugrađanima, iako nemaju nadležnosti kako se radi o privatnoj fabrici.

"Dogovorili smo neke zajedničke korake zajedno sa ministarstvom kako bi pomogli samim radnicima... Mi možemo dati jednokratnu novčanu pomoć za radnike Metalce, za one koje se nalaze u stanju socijalnom pomoći, ali su nams sredstva ograničena", rekao je Kovačević.

Prethodne nedjelje su se radnici Metalac-a Termochem okupili ispred kapije fabrike kako bi, kako su kazali, odbranili imovinu koju, prema njihovoj tvrdnji, namjeravaju da izrežu i pretope u staro željezo.

Kako su kazali, iz obezbjeđenja su im rekli da su dolazili vlasnici otpada koji su im rekli da će objekti biti srušeni, a umjesto Metalca da Kinezi namjeravaju od otvore fabriku za izradu djelova za automobile i da će zaposliti 300 radnika.

Nakon toga oko 100 radnika te fabrike, su se okupili ispred zgrade Opštine Nikšić, kako bi od lokalne uprava tražili da im pomogne u rješevanju njihovih problema.

Zdravko Kosanović, jedan od vlasnika Centra za reciklažu, ranije je „Vijestima“ potvrdio da su novi vlasnici imovine Metalca, kao i da će izvršiti prenamjenu djelatnosti.

„Rekao sam radnicima da metalska industrija u Crnoj Gori nije ekonomski isplativa jer ne rade ni Željezara ni Kombinat aluminijuma. Izvršićemo prenamjenu, a ja sam već, u jednom dijelu, u pregovorima sa jednom kineskom kompanijom koja se bavi proizvodnjom automobilskih djelova, kao i sa još nekoliko kineskih kompanija, gdje će biti uposlen određeni broj radnika. Šta ćemo sa opremom i halama dogovoriću se sa ostalim partnerima“, kazao je Kosanović.

Bonus video: