"Trgovci efikasno snabdijevaju crnogorsko tržište, za nabavku brašna neophodno uložiti dodatni napor"

Odbor trgovine je, kako navode u saopštenju, pozvao na što skorije formiranje nove Vlade Crne Gore, kako bi se u saradnji sa resornim ministarstvom u punom kapacitetu reagovalo na ključne izazove u oblasti trgovine, jer "država mora intervenisati u ovim vanrednim okolnostima"

4358 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: PKCG
Sa sjednice Odbora, Foto: PKCG

Trgovci kontinuirano i efikasno ispunjavaju svoju misiju snabdijevanja crnogorskog tržišta. Iako inflatorna kretanja uzorokovana ratom u Ukrajini utiču na sve, lanac snabdijevanja u Crnoj Gori nije ugrožen. Brašno kao artikal zahtijeva poseban tretman i neophodno je uložiti dodatni napor da se obezbijedi nesmetana nabavka.

Ovo je ocijenjeno na sjednici Odbora udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore (PKCG), koju je vodio predsjednik Odbora Jovan Lekić, a u fokusu su bile mjere i aktivnosti na tržištu u svijetlu globalnih poremećaja zbog pomenute krize, saopšteno je iz PKCG.

Odbor trgovine je, kako navode u saopštenju, pozvao na što skorije formiranje nove Vlade Crne Gore, kako bi se u saradnji sa resornim ministarstvom u punom kapacitetu reagovalo na ključne izazove u oblasti trgovine, jer "država mora intervenisati u ovim vanrednim okolnostima."

"Nestabilnost i rast cijena su očekivani za naredni period. Globalno postoji jaz u snabdijevanju i zadovoljavanju tražnje jer mnogi žele da imaju zalihe, što može da podigne međunarodne cijene hrane i za 20 procenata iznad već povišenih nivoa. Evidentan je rast cijena brašna, žitarica i ulja na crnogorskom tržištu, a poseban negativni efekat će imati značajno povećanje cijena naftnih derivata, što će se preliti na cijene svih finalnih proizvoda", piše u saopštenju.

Navode da je na sjednici upućen apel da se iznađu alternativna tržišta za snabdijevanje artiklima koji u budućnosti mogu postati deficitarni.

"Trgovci smatraju da najavljeno ograničavanje cijena pojedinih proizvoda treba da bude praćeno konsultacijama Vlade sa sektorom trgovine i adekvatnim subvencijama koje će pokriti razlike između tržišnih i limitiranih cijena. Neophodno je da se i dalje baštine vrijednosti tržišne ekonomije i razvija instictucionalni okvir koji će doprinijeti produktivnosti i konkurentnosti privrede. Čula se i ocjena da je nedovoljno samo umanjiti PDV na osnovne namirnice, već je to neophodno učiniti i za druge prehrambene artikle, između ostalog i na hranu za bebe", navodi se u saopštenju PKCG.

Navode da je, kako bi Crna Gora bila što manje zavisna od poremećaja na inostranim tržištima, potrebno razvijati domaću proizvodnju.

"Odbor trgovine se pridružuje građevinarima u inicijativi da se iznađu mogućnosti kako bi se cijene u javnim nabavkama prilagođavale inflatornim promjenama na tržištu. Brojni privrednici imaju ogromne gubitke jer su obavezni da isporučuju robu po cijenama definisanim u tenderima koje su u međuvremenu značajno porasle na tržištu", piše u saopštenju.

Trgovci su, kako navode, pozvali nadležne institucije da razmotre smanjenje poreza, prireza, taksi i naknada, te olakšaju uslove za pribavljanje dozvola i uklanjanje biznis barijera, kako bi doprinijeli boljoj cirkulaciji proizvoda, što je, kako kažu, u interesu svih.

"Na sjednici je opet razmotrena i podržana inicijativa o ukidanju neradne nedjelje makar tokom perioda jun-septembar, odnosno ljetnje turističke sezone, ili da se omogući privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smjeni do 15h.

"Privrednici su pozvali na ukidanje obaveze deklarisanja proizvoda na Brajevom pismu, ukazujući da iako je bila predviđena samo za šampone i deterdžente veće od pola litra, proširena na veliki broj proizvoda. Upozorili su da primjena Pravilnika koji to pitanje uređuje nije isplativo, a u mnogim kompanijama nije ni moguće", navodi se u saopštenju.

Na sjednici je prezentovana Informacija o poslovanju sektora trgovine, te usvojeni Izvještaj o radu Odbora u 2021. godini, kao i Program za tekuću godinu.

Bonus video: