SDT formirao predmet za "Džek Pot"

Tužilaštvo istražuje da li je u radnjama i kojih osoba državi eventualno pričinjena šteta zbog toga što je propušteno da se odgovori na zahtjev kompanije da joj se omogući dalje priređivanje igara na sreću u kazinu u hotelu “Falkenštajner”

5927 pregleda 19 komentar(a)
Zaštitinik imovinsko-pravni interesa države poslao dokumentaciju: Zgrada SDT-a, Foto: Boris Pejović
Zaštitinik imovinsko-pravni interesa države poslao dokumentaciju: Zgrada SDT-a, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom sporne koncesije firme “Džek pot” za kazino u hotelu “Falkeinstener” u Bečićima.

”Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, rečeno je zvanično “Vijestima” u SDT-u.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je kompletnu dokumentaciju koja je u njegovom posjedu dostavio SDT-u na nadležnost i postupanje kako bi to tužilaštvo ocijenilo da li je radnjama i kojih osoba državi eventualno pričinjena šteta zbog izvršenja nekog od krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Vlasnici kompanije “Džek pot” su Branislav Mićunović i Sava Grbović.

Aktuelna v.d. direktorica Uprave prihoda i carina (UPC) Milena Petričević nije uputila predlog odluke Sektora za igre na sreću kojim se odbija produženje koncesije “Džek Potu”, jer je to pravo iskoristio jednom 2016. godini, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja na dalje postupanje prije isteka koncesionog prava 18. februara. Ona je resornom ministru Milojku Spajiću poslala “obavještenje o zatečenoj situaciji” u kojem navodi da je “detaljnim uvidom u spise predmeta ustanovljeno da su činjenice na kojima se temelji predlog odluke o neprodužavanju koncesije nijesu uvjerljivo dokazane i brojni navodi nijesu temeljni u činjenicama iz spisa predmeta”. Petričević je od Spajića tražila da predlog odluke (koji je istovremeno njen v.d. pomoćnika za igre na sreću Andrija Ćetković uputio i ministru) “povuče iz procedure u slučaju da ga je ministarstvo uputilo Sekretarijatu za zakonodavstvo radi davanja mišljenja”.

Spajić je u mišljenju povodom ovog dopisa tražio od Petričević da pošalje predlog odluke kako bi je uputio Vladi na odlučivanje, a njegovo mišljenje u koje su “Vijesti” imale uvid, potvrdilo je ispravnost predloga Ćetkovića.

Zakonom o igrama na sreću Odluku o dodjeli koncesije nakon sprovedenog postupka, donosi Vlada na predlog nadležnog organa, odnosno UPC.

Pošto Petričević nije donijela nikakvo rješenje prije isteka koncesije, “Džek Pot” je od Privrednog suda zatražio da mu omogući nastavak rada i pored isteka koncesije, sve dok se pravosnžano ne okonča postupak po tužbi koji tada nije bio ni predao. Sudija i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je rješenje da kompanija “Džek pot” može nastaviti sa priređivanjem igara na sreću i bez nove koncesije uz uplaćeni depozit od 35.000 eura, sve do okončanja spora. Naknada za novu koncesiju iznosi dva miliona eura.

Bonus video: