Indeks lakoće poslovanja nikad veći, značajan pad indeksa vladavine prava

Najveći indeks i ove godine ima sektor telekomunikacija i ICT 7.7, dok je sektor turizma i trgovine zabilježio najveći rast od 0.8 poena

12836 pregleda 58 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Indeks koji pokazuje lakoću poslovanja stranih investitora u Crnoj Gori (MFIC indeks) u 2021. godini iznosio je 7 (na skali od 1 do 10), što je značajni rast u odnosu na prošlu godinu kada je bio 6.4, a za 0.1 je veći i od 2019. godine, koja se smatrala rekordnom.

To je saopštio na današnjem predstavljanju jedanaestog izdanja Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori 2021, izvršni direktor Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG) Ivan Radulović.

Najveći indeks i ove godine ima sektor telekomunikacija i ICT 7.7, dok je sektor turizma i trgovine zabilježio najveći rast od 0.8 poena.

Kako je istakao Radulović, posebno zabrinjava pad za oblast vladavine prava koja bilježi pad od 0.4 i sada iznosi samo 4.9, što je gotovo najniži rezultat u istoriji.

Uz to, od šest kategorija koje su prepoznate kao područja na koje resorne institucije treba da obrate posebnu pažnju čak četiri su zabilježile pad, i to prije svega sivo tržište.

"Ono bilježi pad od 0.2 na ocenu 4.8, što je najniža zabilježena ocjena do sada i govori da su potpuno izostale aktivnosti koje se odnose na ovu oblast", rekao je Radulović.

Bijela knjiga predstavljanje
foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Savjeta i predsjednik Odbora direktora SSICG Kristof Šoen (izvršni direktor Addiko banke) kazao je da je evidentno da je crnogorka ekonomija bolje napredovala od zemalja regiona, ali da će ruska invazija na Ukrajinu imati uticaja i na ovo područje.

Istakao je da je 2021. godina bila uspješna u smislu ekonomskog oporavka, te da je turizam bio glavni pokretač oporavka BDP-a.

"U tom kontekstu može se reći da krizno upravljanje Vlade i Centralne banke je bilo visoko profesionalno, efikasno i dovoljno posvećeno da podrži oporavak", rekao je Šoen.

Član Odbora direktora SSICG Branko Mitrović, rekao je da je veoma zadovoljan što i ove godine najveći indeks poslovanja ima sektor telekomunikacija i ICT, 7.7.

„Razvoj društva se ne može zamisliti bez razvoja ICT sektora. Ostvareno je mnogo toga, a još puno toga je pred nama. Tokom 2021. godine usvojen je set programa i strategija koji su od presudnog značaja za digitalno okruženje Crne Gore, a predstavnici Savjeta su dali svoj doprinos izradi tako važnih dokumenata. Pomenuću samo neke od njih: Strategija digitalne transformacije 2022-2024, Strategija sajber bezbjednosti, te Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori do 2025. godine. Kako se digitalna transformacija ubrzava, formulisanje djelotvornog regulatornog pristupa postaje ključni momenat i zahtjev “, naveo je Mitrović.

Kako poručuje, kombinacija pristupa finansiranju i politika koje su prilagođene biznisu, stvoriće okruženje koje je pogodno za tehnološke inovacije.

„Stimulativno i intuitivno poslovno okruženje je neophodno za dalja ulaganja i poslovanje u Crnoj Gori“, zaključio je Mitrović.

Abazović: Važno otvaranje novih tržišta

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da da svi treba zajedno da rade da se pojave novi investitori.

"Bez ozbiljnijih privrednika nema napretka, ali trebali bi uspostaviti stabilan politički sistem kako bi funkcinisao pravni sistem" rekao je on.

Naveo je da će zemlja izgubiti značajan dio ukrajinskih i ruskih turista. "Imaćemo predsezonu i postsezonu, ali možda ta glavna sezona neće biti kao prije".

Bijela knjiga predstavljanje, Dritan Abazović
foto: Vlada Crne Gore

Istakao je važnost otvaranja novih tržišta. "Država mora da se prilagođava, da otvara nove avio-linije, da ispregovara sa Evropskom unijom liberalniji vizni režim. Moramo da omogućimo da strani turisti lakše dolaze u našu državu", rekao je on.

Dodao je da globalna kretanja mogu da manje poremete Crnu Goru neko neke velike sile.

"Ja mislim da će ova sezona da bude perfektna, sjajna. Svi navijamo da se rat završi što prije", kazao je on.

Dodao je da se nada da će energetika u Crnoj Gori u narednom periodu biti interesantnija nego turizam.

Bonus video: