MPŠV: Predlog IPARD III programa dostavljen EK

Iz tog resora su reagovali zbog objavljivanja informacija da su IPARD programi za Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku usvojeni od EK, a da Crna Gora svoj IPARD III program nije kandidovala

2503 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pripremilo je tokom prošle godine Predlog IPARD III programa za programski period do 2027, i zvanično ga krajem decembra dostavilo Evropskoj komisiji (EK) na razmatranje i usvajanje.

„Dostavljanju ovog dokumenta prethodila je kontinuirana komunikacija sa EK i zainteresovanim stranama, te je u skladu sa sugestijama Komisije IPARD III program i sačinjen“, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su reagovali zbog objavljivanja informacija da su IPARD programi za Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku usvojeni od EK, a da Crna Gora svoj IPARD III program nije kandidovala.

Iz Ministarstva su, radi bližeg informisanja javnosti, napominuli da su Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska, u septembru prošle godine kandidovale svoje predloge programa, koji su nedavno usvojeni od EK.

„I pored toga što je Crna Gora svoj Predlog programa dostavila krajem decembra prošle godine, nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje usvajanje IPARD III Programa, niti sredstva koja će biti stavljena na raspolaganje crnogorskoj poljoprivredi“, dodali su iz Ministarstva.

Štaviše, kako su objasnili, ni zemlje kojima je IPARD III program nedavno usvojen, ne planiraju da u ovoj godini koriste sredstva namijenjena za prošlu godinu, već da iskoriste preostala raspoloživa sredstva iz IPARD II programa, koja se formalno mogu koristiti do kraja naredne godine.

„S tim u vezi, interes svih zemalja regiona, a i Crne Gore, jeste što veća iskorišćenost sredstva iz perioda 2014-2020 godina, a što će biti slučaj i sa Crnom Gorom“, navodi se u saopštenju.

Programom rada Vlade predviđeno je usvajanje tog dokumenta za drugi kvartal ove godine, što, kako su saopštili, znači da dinamika usvajanja programa teče planiranim tokom.

Ministarstvo je, kako su poručili, uvijek bilo i biće pouzdan partner crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima i partnerima iz EK.

„Dakle, nema razloga za zabrinutost, budući da je Ministarstvo postupilo u svemu u skladu sa planiranim obavezama i sačinilo Predlog IPARD III programa, koji je zvanično dostavljen EK. Očekujemo da njegovo usvajanje bude nakon usaglašavanja sa eventualnim sugestijma i komentarima od EK“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstvu su kazali da ostaju posvećeni da ispune sve uslove koji proizilaze iz pregovaračkog procesa sa EU.

Bonus video: