Grupa stočara ostavila mlijeko ispred Ministarstva poljoprivrede u znak protesta

Bidone mlijeka su ostavili na pločniku, a ranije su pozvali zainteresovane institucije (Crveni krst, Vojsku...) i socijalno ugrožene građane da to uzmu kako ga ne bi prosipali

55983 pregleda 310 reakcija 78 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2022. 13:51h

Nekoliko desetina stočara, proizvođača mlijeka, okupilo se danas ispred Ministarstva poljoprivrede, kako bi performansom najavili obustavu isporuke mlijeka crnogorskim mljekarama.

Oni su donijeli bidone mlijeka, koje su ostavili na pločniku, a ranije su pozvali zainteresovane institucije (Crveni krst, Vojsku...) i socijalno ugrožene građane da to uzmu kako ga ne bi prosipali.

Proizvođači mlijeka traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi, zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.

Otkupna cijena mlijeka koju plaćaju mjekare je do 42 centa za najkvalitetnije mlijeko, dok su od početke godine državne subvencije povećane sa 10 na 14 centi za ekstra kvalitet, dok opštine dodaju još pet do osam centi. Međutim, mnoge, naručito manje farme ne mogu da ispune sve uslove o kvalitetu i količini mlijeka, pa dobijaju i znatno manje od ovih oko 60 centi po litru.

Za sjutra je dogovoren sastanak sa ministrima poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja, a dosadašnji pregovori nisu dali rezultate.

Vlado Lakić ispred Udruženja stočara kazao je da je većina crnogorskih farmera obustavilo isporuku mlijeka registrovanim mljekarama.

"Juče u toku dana smo imali ogromne pritiske od strane vlasnika da određeni mali sitni proizvođači mlijeka moraju predati mlijeko registrovanim mljekarama, i to se jutros i desilo, oni su podlegli pod pritiskom, ali i njih pozivam da nam se pridruže", rekao je Lakić.

Dodao je da isporuku obustavilo makar 50 odsto proizvođača mlijeka.

On je kazao da će sjutrašnji sastanak sa ministrima biti sudbonosan za opstanak mljekarskog sektora u Crnoj Gori.

"Ukoliko sastanak ne bude onakav kakav očekujemo, svi mljekari pridružiće se našoj akciji", rekao je on.

Dodao je da će već noćas biti primorani da na svojim farmama prospu mlijeko ukoliko se ne javi zainteresovani da ga uzmu.

Pozvao je Vladu da im pomogne kako bi opstao taj sektor.

"Dio kolega je već razgovarao sa klanicama kako bi prodali svoja grla".

Lakić je istakao da jedan od glavnih razloga njihovog protesta negativan odnos otkupljivača mlijeka prema proizvođačima.

"Na jednom sastanku oni su bili toliko čvrstog stava da ne žele podići otkupnu cijenu. Poslije samo nekoliko dana prerađivači održavaju sastanak na kojem se dogovaraju da podignu otkupnu cijenu za dve centa, a da automatski podigni cijenu prema trgovinama za nekih sedam do deset. Nama bi dali dva centa, a za sebe bi zadržali osam centi i pojavili se onda kao da su oni ugroženi. Tražimo da farmerima daju 70 odsto od podizanje cijene, a da za sebe uzmu 30 odsto. Mislim da je jasno ko je ugrožen u ovoj situaciji", objasnio je Lakić.

Dodao je da prerađivači za otkup mlijeka iz Srbije daju 48 centi po litru, te da je pitanje za Vladu i ministarstvo zašto i njima ne daju istu sumu.

"Opravdano sumnjamo da to namjerno rade kako bi uništili crnogorske proizvođače i kako bi postali zavisni od uvoza iz okruženja", naveo je on.

Kazao je da su u minusu šest centi po litru proizvedenog mlijeka.

Cimbaljević: Ministarstvo uradilo sve u što je u njegovoj nadležnosti

Direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević kazao je poljoprivredni proizvođači imaju punog partnera u ministarstvu poljoprivrede te da su preduzeli sve ono što su se ranije dogovorili sa njima, kao i da su o tome obavijestili Ministarstvo finansije.

"Mene raduje što su ljudi u Crnoj Gori došli do nivoa da mogu i na ovaj način da iskažu svoje nezadovoljstvo, ali sa ponosom mogu da kažem da mi imamo odličnu komunikaciju sa proizvođačima mlijeka", rekao je Cimbaljević i dodao da su prilikom kreiranja Agrobudžeta stočari posebno prepoznati kroz sugestije Evropske komisije.

Kazao je da su subvencije za mlijeko ekstra klase u Crnoj Gori najveće u Evropi.

"Sve ono što je u našoj nadležnosti ministarstvo to preduzima a sve u cilju da naši poljoprivredni proizvođači uspostave normalno funkcionisanje".

Bonus video: