Srbiji poslat zahtjev za potrebnim količinama

Stiže brašno iz Bugarske

Pronađen alternativni model za snabdijevanje brašnom dok Srbija ne ukine zabranu izvoza ka Crnoj Gori

27155 pregleda 639 reakcija 80 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zekovic
Ilustracija, Foto: Luka Zekovic

Ako Bugarska bude glavni uvoznik brašna za Crnu Goru, a cijene goriva se ne ne budu smanjivale, za očekivati je da cijene hljeba ponovo porastu, saopštio je “Vijestima” Hasan Ramović iz Udruženja pekara.

Direktor Direktorata za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Cimbaljević juče je kazao je da je uspostavljen alternativni izvor snabdijevanja, te da su već prvi šleperi sa brašnom iz Bugarske počeli da pristižu Crnu Goru.

”Resorni ministar Aleksandar Stijović je juče u Bugarskoj sa četiri premijera imao sastanke i kontinuitet u snabdijevanju će se ubrzo uspostaviti, što je dobro, jer ćemo imati više izvora za budućnost, i nećemo dolaziti u ovu situaciju”, rekao je Cimbaljević novinarima na protestu grupe stočara ispred tog ministarstva.

Prema saznanjima “Vijesti”, zalihe brašna u Crnoj Gori su prošle sedmice procijenjene na sedam dana, pa se brašno i pšenica moraju uvoziti sa drugih tržišta po znatno višim cijenama.

Ramović je potvrdio da su pekari imali sastanak sa predstavnicima kompanije “Voli” nakon kojeg je dogovoreno da će ta kompanija uvoziti brašno iz Bugarske, kako bi im obezbijedila neophodne zalihe.

On je poručio da će se tržište, ako se realizuje planovi za uvoz, stabilizovati u narednih deset dana, te da će se normalno realizovati proizvodnja hljeba.

Međutim, on je kazao da će pekari, ako osnov za proizvodnju hljeba bude uvoz brašna iz Bugarske, ubrzo doći u situaciju da moraju da povećavanju cijene hljeba, jer je uvoz brašna iz Srbije jeftiniji u odnosu na Bugarsku.

”Cijene nisu nikad uzrok nekoga ko želi da digne cijene, nego su inputi uzrok tome. Gorivo je posle brašna najveći trošak svim pekarima i to je osnov za razmišljanje o povećanju cijena, odnosno na dovođenje cijena na nivou koštanja. Niko od pekara u ovom trenutku kroz kalkulacije ne traži veliki profit”, rekao je on.

Vlada Srbije je uvela zabranu izvoza brašna i žitarica 10. marta za sve zemlje, iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dva dana ranije kazao da će zemlje regiona biti izuzete, uključujući Crnu Goru. Međutim, od tada nije donijeta odluka o bilo kojim izuzecima, već je uvedena i zabrana izvoza jestivog ulja.

To bi se moglo promijeniti na narednoj sjednice Vlade Srbije, a nešto tako je najavio i Cimbaljević koji je kazao da imaju nezvaničnu informaciju da će ove sedmice Srbija ukinuti zabranu izvoza nekih osnovnih životnih namirnica.

On je kazao da i dalje ima dovoljno zaliha hrane, ali da se u nekim segmentima način snadbijevanja odvija otežano.

Stijović je “Vijestima” prošle sedmice rekao da je Crna Gora poslala Srbiji podatke o potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mjesečnom i šestomjesečnom nivou i da očekuje odluku Vlade Srbije.