Ukida se PDV za koncentrovanu stočnu hranu

Uz to biće ukinut i PDV za za pšenicu, kukuruz i žitarice koje se koristi za stočnu hranu

20410 pregleda 189 reakcija 16 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta proizvođača mlijeka, Foto: Boris Pejović
Sa jučerašnjeg protesta proizvođača mlijeka, Foto: Boris Pejović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je danas nakon sastanka sa grupom proizvođača mlijeka, kojem je prisustvovao i ministar finansija Milojko Spajić, da je dogovoreno da se PDV na koncentrovanu stočnu hranu spusti na nulu.

"Ta mjera će direktno pogoditi prozvođače koji se bave stočarstvom, mljekarstvom, govedarstvom,svinjarstvom, živinarstvom i onim koji se bave uzgojem ribe", rekao je Stijović.

Pored te mjera, kako je saopštio, PDV će biti ukinut i za pšenicu, kukuruz, žitarice koje se koristi za stočnu hranu. Uz to PDV će biti na nula odsto i za pasterizovano mlijeko.

"Na taj način ćemo omogućiti mljekara i prerađivačima mlijeka da stvore prostor od tri - četiri centa kako bi mogli da podignu otkupnu cijenu prema proizvođačima", naveo je on.

Kako je kazao, te mjere će uskoro biti pripremljene kako bih ih Vlada usvojila, ali on nije mogao da precizira da li će za njihovu primjenu biti neophodna i podrška Skupštine, koja se nalazi u političkoj blokadi.

Stijović je pojasnio da povećanje otkupne cijene mlijeka ne znači i povećanje cijene u marketima.

Predstavnik Saveza stočara Milko Živković, koji je prisustvovao sastanku, kazao je da je na današnjem sastanku napravljen korak naprijed u cilju rješavanja njihovih problema.

Naveo je da očekuje da otkupljivači mlijeka iskoriste ukidanje PDV za navedene proizvode, kako bi podigli otkupnu cijenu prema proizvođačima mlijeka.

Dodao je da će odluku o tome da li će nastaviti sa prestankom isporuke mlijeka donijeti nakon sastanka upravnog tima Saveza stočara.

Grupa stočara, njih između 20 do 30, juče je ispred Ministarstva poljoprivrede održalo performans kojim su simbolično započeli obustavu isporuke mlijeka crnogorskim mljekarima.

Proizvođači mlijeka tražili su da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi, zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.

Otkupna cijena mlijeka koju plaćaju mjekare je do 42 centa za najkvalitetnije mlijeko, dok su od početke godine državne subvencije povećane sa 10 na 14 centi za ekstra kvalitet, dok opštine dodaju još pet do osam centi. Međutim, mnoge, naročito manje farme ne mogu da ispune sve uslove o kvalitetu i količini mlijeka, pa dobijaju i znatno manje od ovih oko 60 centi po litru.

Bonus video: