Vlada danas o pomoći za bebe: Dvije procjene (INFOGRAFIK)

Ministarstvo ekonomskog razvoja izračunalo da će od pet miliona opštine sa negativnim prirodnim priraštajem, njih 17 dobiti tri miliona eura, a dva miliona je za sedam opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem

6844 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), kojim rukovodi Jakov Milatović, izračunalo je da će od pet miliona eura pomoći za novorođene bebe opštine sa negativnim prirodnim priraštajem, njih 17 dobiti tri miliona eura, a dva miliona je za sedam opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem.

Ovu mjeru zajedno sa informacijom o potrebi uvođenja jednokratnog novčanog davanja za novorođenčad, koju je pripremio MER, Vlada treba da utvrdi na današnjoj sjednici.

Mjeru pomoći Milatović je najavio prošle sedmice, a planirano je da se novac izdvoji iz tekuće budžetske rezerve.

U informaciji o potrebi uvođenja jednokratnog novčanog davanja za novorođenčad, u koju “Vijesti” imaju uvid navode se dvije procjene za pomoć od kojih je prva napravljena na osnovu broja novorođenih beba u 2020. godini, dok druga procjena, koja se temelji na prosječnom broju novorođenih od 2010. do 2019. govori da će izdvajanja za tu namjenu biti 5,65 miliona eura.

Plan MER-a je da u narednim godinama ova mjera bude sastavni dio programskog budžeta u okviru sprovođenja demografske politike.

Milatović je prošle sedmice najavio da će kao odgovor na demografsku krizu, svako novorođeno dijete u ovoj godini od Vlade dobiti 1.000 eura, ako je rođeno u opštini sa negativnim prirodnim priraštajem, odnosno 500 eura ako je rođeno u opštini sa pozitivnim prirodnim priraštajem.

U Informaciji se navodi da bi ova mjera mogla da doprinese povećanju fertiliteta, i da bi se njome pokrili inicijalni troškovi opremanja djeteta i podstaklo rađanje, sa posebnim fokusom na opštinama sa negativnim prirodnim priraštajem.

”Predloženo novčano davanje temelji se na procjeni inicijalnih troškova opremanja novorođenčeta (krevetac, kolica, sjedište za auto, hranilica, pelene itd)... Ovo davanje je jednokratno iz razloga što jednokratna davanja manje demotivišu rad i zapošljavanje, i kao takvo ima za cilj da bude komplementarno dječjem dodatku”, piše u dokumentu.

Kako se u informaciji navodi, MER planira sprovođenje aktivnosti kojom bi mladima bio garantovan neometan prelaz iz svijeta obrazovanja ili iz nezaposlenosti u svijet rada kroz IPA III projekat za period 2023-2024. Uz to, radi se na novim zakonskim rješenjima kako bi se dodatno regulisalo tržište rada kroz uspostavljanje balansa između poslovnog i privatnog života zaposlenih muškaraca i žena, kao i ponovno uključivanje na posao nakon porodiljskog, čime će se, kako piše u dokumentu, omogućiti ravnopravan položaj muškaraca i žena kada je pitanju briga o zavisnim članovima porodice.

Bonus video: