Ovog mjeseca 37 kruzera uploviće u Kotor

Nakon dvije godine zastoja zbog pandemije koronavirusa opet se zahuktava kruzing sezona u Boki

7279 pregleda 70 reakcija 0 komentar(a)
Uploviće kruzeri poznatih svjetskih brendova: Luka Kotor - Foto: Siniša Luković, Foto: Siniša Luković
Uploviće kruzeri poznatih svjetskih brendova: Luka Kotor - Foto: Siniša Luković, Foto: Siniša Luković

Da se nautička sezona u Boki nakon dvije godine skoro potpune pauze uzrokovane pandemijom koronavirasa, polako opet zahuktava, pokazuje podatak da će tokom aprila u luku Kotor uploviti 37 brodova na kružnim turističkim putovanjima.

Među njima su brodovi koji plove u flotama brendova- kompanija što spadaju u četiri najveće svjetske kruzing korporacije Carnival, Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line i MSC Cruises.

Tokom vikenda već su uplovila dva broda – mali kruzer “Athena” i veliki “MSC Sinfonia”. Ovaj brod dužine 250 metara italijansko-švajcarske kompanije “MSC Cruises” u Kotor će redovno dolaziti svake nedjelje, sve do kraja jeseni. Počev od četvrtka, 7. aprila kada dolazi kruzer “Amadea” što plovi za račun njemačkog operatera “Phoenix Reisen”, u kotorskoj luci skoro svakodnevno boraviće najmanje po jedan kruzer, a biće i dana kada će se u luci istovremeno naći i po tri broda. Pored “Athene” i njenog blizanca, kruzera “Arethusa” američko-hrvatske kompanije “Grand Circle Cruises”, od manjih brodova u Kotor će do kraja aprila uplovljavati i mini-kruzeri (tzv. ekspedicijske jahte) britanskog operatera “Noble Caledonia” Monet” i “Island Sky”.

Posebno interesanto je to što će Kotor 15. aprila biti domaćin 110 metara dugoj, potpuno novoj luksuznoj jahti-mini kruzeru “Emerald Azzura” koja je tek nedavno predata svom vlasniku – ultraluksuznoj kompaniji “Emerald Cruises”, a koja sa tim brodom otvara potpuno novu tržišnu nišu ultarluksuznih i skupih tzv. butik krstarenja za manji broj probrane klijentele. Naredne subote u Boku uplovljava jedan od najluksuznijih kruzera srednje veličine na svijetu – 213 metara dugi “Silver Moon”, američke kompanije “Silversea” što će biti prvo uplovljavanje u Kotore ovog broda starog dvije godine.

Do kraja mjeseca u Boku će doći i njegov godinu mlađi blizanac “Silver Dawn”. U nedjelju 10. aprila će uz već pomalo uobičajenu “MSC Sinfoniu”, uploviti i prvi ovosezonski veliki kruzer što dolazi u Kotor – 294 metra dugi “Norwegian Star” norveško–američke kompabnije NCL.

”MSC Fantasia”, brod blizanac najvećeg kruzera koji je do sada uplovio u zaliv, 333 metra duge “MSC Divine” koja je ovdje dolazila prije nekoliko godina, prvi od više ovogodišnjih svojih redovnih sedmodnevnih uplovljavanja u Kotor, imaće u ponedjeljak, 11. aprila. Ovaj megakruzer zbog svoje veličine, neće pristajati uz opetrativnu obalu luke podno zidina Starog grada već će tokom boravka u Kotoru brod biti na sidrištu. Već narednog dana dolazi još jedan mega brod, 330 metara dugi kruzer “Regal Princess” američke kompanije “Princess Cruises”. Do kraja aprila u Kotor će uplovljavati i blizanci “Viking Sky” i “Viking Sea”, američko-norveške kompanije “Viking Ocean Cruises”, “Azamara Pursuit” i “Azamara Quest” američkog brodara “Azamara”, “Insigna” i “Marina” takođe kompanije iz SAD “Oceania Cruises”, “Phoenix Reisonoc” brod “Artania”, kao i ultraluksuzni “Seves Seas Explorer” kompanije “Regent Seven Seas Czuises” sa Floride, te “AIDAblu” njemačke kompanije “Aida Cruises”.

Bonus video: