Spajiću i Milatoviću imenovali 22 pomoćnika

Skoro svi imenovani pomoćnici (direktori direktorata) bili su vršioci dužnosti. Prema zakonu pomoćnici imaju status javnih funkcionera i pravo na zaradu po prestanku funkcije koje su u rasponu od 1.500 do 1.900 eura u bruto iznosu. Ova imenovanja mogu značiti i dodatni trošak za budžet, jer je izvjesno da će novi ministri iskoristiti pravo da sami izaberu svoje najbliže saradnike

57204 pregleda 473 reakcija 120 komentar(a)
Pred kraj mandata kompletirali kabinete: Milatović i Spajić, Foto: Vijesti/Savo Prelević
Pred kraj mandata kompletirali kabinete: Milatović i Spajić, Foto: Vijesti/Savo Prelević

Odlazeća Vlada premijera Zdravka Krivokapića na posljednjoj sjednici imenovala je 14 pomoćnika u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i osam pomoćnika u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER).

To je urađeno na predlog resornih ministara finansija Milojka Spajića i MER-a Jakova Milatovića, a nakon sprovedenih konkursa Uprave za kadrove. Konkursi su objavljeni pošto je Krivokapićevoj Vladi izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Skoro svi imenovani pomoćnici (direktori direktorata) imali su status vršilaca dužnosti. Prema zakonu, pomoćnici imaju status javnih funkcionera i pravo na zaradu po prestanku funkcije 12 mjeseci.

Pošto je izvjesno da će u novoj Vladi mandatara Dritana Abazovića biti formirana dva ministarstva od postojećeg resora kojim rukovodi Spajić, a to istovremeno znači i nove pravilnike o sistematizaciji i izbor novih pomoćnika ministara. U slučaju da se novi ministri finansija i socijalnog staranja opredijele da sami biraju svoju najbliže saradnike, odnosno, da ne zadrže Spajićeve pomoćnike, moguć je i dodatni trošak po državni budžet zbog posljednje odluke Vlade.

To iz razloga što aktuelni pomoćnici po prestanku funkcije imaju pravo na godinu dana pune zarade ako se odluče da odu iz ministarstva i ne prihvate druge radne pozicije koje im budu ponuđene u slučaju smjene.

Vlada je na posljednjoj sjednici imenovala Koču Đurišića za direktora Uprave za katastar i državnu imovinu koji je do sada bio na poziciji vršioca dužnosti direktora

Krivokapićeva Vlada nastavila je praksu svojih prethodnika - da ubrzano pred svoj odlazak puni brojna mjesta u državnoj upravi, uključujući i funkcionerska, čime nameće dodatne nepotrebne troškove državnoj kasi, jer je izvjesno da će neki od njih biti smijenjeni (i steći pravo na funkcionersku zaradu od godinu dana) pošto će novi ministri iskoristiti svoje pravo da sami izaberu najbliže saradnike.

Spajić zadržao veći dio pomoćnika iz perioda DPS-a

Prema podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja januarske zarade pomoćnika su se kretale u rasponu od nepunih 1.500 eura pa do nepunih 1.900 eura u bruto iznosu.

Na puni mandat na zadnjoj sjednici u Ministarstvu finansija imenovani su pomoćnici/direktori direktorata za poreski carinski sistem Biljana Peranović, za isporuku rezultata Dajana Bratić, za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći Marija Vukčević, za investiciono razvojne projekte Jelena Jovetić, za obračun kontrolu i politiku zarada Milena Milović, za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države Snežana Mugoša, za državni trezor Novica Vuković, za centralnu harmonizaciju Mladen Vlahović, za penzijsko i invalidsko osiguranje, boračku i invalidsku zaštitu Jovo Pajović, za državni budžet Bojan Paunović, za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti Radmila Ivanović, za evropske integracije i međunarodnu saradnju Šućo Orahovac, za imovinsko pravne poslove Milanka Otović i za finansijski sistem i finansijske tehnoilogije Bojana Bošković.

Spajić je na pomoćničke pozicije sačuvao kadrove iz bivše Vlade Duška Markovića među kojima su Peranović, Jovetić, Mugoša, Bošković i Paunović. Oni su bili pomoćnici ministra finansija u prethodnoj Vladi.

Prema podacima sa sajta DPS-a Boškovićka i Otovićka su članovi tih partija.

Dva pomoćnika za slični posao

Nova sistematizacija Ministarstva finansija usvojena je prošlog ljeta sa 21 direktoratom od kojih neki imaju skoro iste poslove. Tako je formiran direktorat za kontrolu Uprave prihoda i cartina u kome su planirane dvije direkcije - za nadzor nad radom UPC i nadzor poreske politike.

”Ovaj Direktorat vrši nadzor nad radom Uprave prihoda i carina, prati realizaciju poreske politike, predlaže mjere za unapređenje poreske politike i poreskog postupka i ocjenjuje efikasnost naplate javnih prihoda. Priprema uslove za uspostavljanje efikasnijeg sistema kontrole i naplate javnih prihoda”, piše u Pravilniku o sistematizaciji opisa poslova direktorata.

Sistematizacijom u tom ministarstvu postoji i Direktorat za poreski i carinski sistem. U tom direktoratu je sistematizacijom predviđeno pet direkcija - za poresku politiku i poreski sistem, za carinsku politiku i carinski sistem, za drugostepeni poreski i carinski postupak, za izdavanje odobrenja za obavljanje proizvodnje, obrade i prometa duvanskih proizvoda i za analizu poreske politike i planiranje prihoda budžeta.

Ono što je zanimljivo da u Pravilniku o sistematizaciji u dijelu gdje se detaljnije razrađuju opis poslova pojedinih direktorata navodi se da Direktorat za poreski i carinski sistem vrši i “upravni nadzor u oblastima poreza i carina, kao i nadzor u dijelu zakonitog, efikasnog i efektivnog rada uprava koje sprovode poresku i carinsku politiku”.

Uprava koja sprovodi poresku i carinsku politiku je UPC, tako da faktički dva direktorata u Ministarstvu finansija nadziru njen rad.

Plate pomoćnika u MER-u od oko 1.500 do nepunih 1.700 eura u bruto iznosu

U MER-u su imenovani na puni pomoćnički mandat (direktori direktorata) za rad i zapošljavanje Jevrosima Pejović, za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović, za trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Jelena Janković, za unutrašnje tržište i konkurneciju Jasna Vujović, za industrijski i regionalni razvoj Renata Milutinović, za investicije u turizmu Marko Vukašević, za normativne poslove i upravni postupak Majran Milačić i pomoćnik za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević Slavuljica.

Prema podacima MER-a martovska zarada pomoćnika je bila u rasponu od oko 1.500 eura do nepunih 1.700 eura u bruto iznosu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” moguće je ponovno formiranje Ministarstva turizma tako da bi i resor Milatovića pretrpio drugačiju sistematizaciju.

Lipovina Božović u Odboru direktora Fonda za inovacije

Na posljednjoj sjednici Vlade izabran je novi Odbor direktora Fonda za inovacije pošto je jedna od članica Ivana Pejović podnijela ostavku. Na njeno mjesto je postavljena Milena Lipovina Božović koja je državni sekretar u MER-u. Po prestanku mandata Milatoviću i njoj prestaje mandatu MER-u.

Funkcije u odboru direktora su zadržali Vasilije Čarapić, Milica Marković, Ljiljana Kašćelan i Aleksandar Popović.

Marković je savjetnica u Spajićevom kabinetu, dok je Čarapić pravnik u MER-u.

Bonus video: