Opština Bijelo Polje: Za 25 podsticajnih mjera u poljoprivredi i ruralnom i održivom razvoju 450 hiljada eura

Savjet za ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje na posljednjoj, 16. sjednici razmatrao je Program mjera za podsticaj održivog i ruralnog razvoja za 2022. godinu i Program mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za 2022. godinu

1847 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje, Foto: Opština Bijelo Polje
Savjet za ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje, Foto: Opština Bijelo Polje

Kroz realizaciju 25 podsticajnih mjera podrške za razvoj poljoprivrede i ruralnog i održivog razvoja sa 450 hiljada eura, bjelopoljska opština je svrstana među prve opštine u Crnoj Gori po broju mjera, ali i iznosu sredstava, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje .

Vrijednost Programa podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede za ovu godinu iznosi 300 hiljada eura, što je uvećanje od 50 hiljada u odnosu na prošlu godinu.

Kroz 14 mjera planirano je najviše izdvajanja za podršku razvoja tržišne proizvodnje mlijeka i preradu mlijeka na srednjim i velikim gazdinstvima.

"Pored tog programa Opština planira da realizuje i Program podsticajnih mjera za ruralni i održivi razvoj, za šta je opredijeljeno 150 hiljada eura i sadrži 11 podsticajnih mjera", saopšteno je iz lokalne samouprave.

Savjet za ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje na posljednjoj, 16. sjednici razmatrao je Program mjera za podsticaj održivog i ruralnog razvoja za 2022. godinu i Program mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za 2022. godinu.

"Nakon opsežne i iscrpne diskusije članova Savjeta i analize svih prednosti i izazova ovako predloženih akata za razvoj poljoprivrede i ruralnog i održivog razvoja u Bijelom Polju su usvojeni, sa preporukom da isti budu upućeni Skupštini opštine na usvajanje. Preporuka Savjeta je da navedeni programi treba da budu bolje promovisani, sa posebnim akcentom na ruralna područija", navodi se u saopštenju Opštine.

Zaključeno je da na predstojećim manifestacijama koje se održavaju u Bijelom Polju treba više promovisati bjelopoljske poljoprivredne proizvode kroz održavanje poljoprivrednog sajma, uz sagledavanje mogućnosti brendiranja određenih proizvoda.

Na sjednici je bilo riječi o trenutnoj ekonomskoj situaciji i poteškoćama koje su nastale usled poskupljenja osnovnih sirovina za proizvodnju.

Bonus video: