EPCG: O tužbi "Uniproma" kada je dobijemo

"Uniprom" podnio tužbu jer nije produžen ugovor o kupovini struje za KAP po starim cijenama

4653 pregleda 3 komentar(a)
Djelovaće u pravcu zaštite svojih interesa: EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Djelovaće u pravcu zaštite svojih interesa: EPCG, Foto: Svetlana Mandić

Iz Elektroprivrede Crne Gore su “Vijestima” kazali da će se o tužbi kompanije Uniprom, kojom traži 17,3 miliona eura, izjasniti kada je zvanično dobiju.

Uniprom je početkom prošle sedmice medijima proslijedio tužbu u kojoj navodi da obeštećenje traži zbog toga što joj nije produžen ugovor za 2022. po kojem je od EPCG i dalje željela kupovati struju po cijeni od 45 eura za megavat sat (MWh) za potrebe proizvodnje u Kombinatu aluminijuma.

”EPCG će se, u skladu sa Zakonom o parničnom postupku, prema ovom pitanju odrediti po prispijeću tužbe, tako što će djelovati u pravcu zaštite svojih interesa, a sve u skladu sa zakonskom regulativom. U međuvremenu, nećemo se baviti medijskim prepucavanjima sa stranom koja je objavila pokretanje predmetne tužbe”, odgovorili su iz državne kompanije na pitanje “Vijesti” da prokomentarišu podnijetu tužbu.

Kompanija Uniprom Veselina Pejovića podnijela je tužbu Privrednom sudu protiv EPCG tražeći obeštećenje. Kako je navedeno u tužbi koju su proslijedili medijima, osnov za isplatu obeštećenja vide u klauzuli ugovora kojeg su 15. januara potpisali sa bivšom upravom EPCG, u kojoj je navedeno da se ugovor automatski produžava do 31. decembra 2022. godine i da se nova cijena može pregovorima utvrditi do 31.12. 2021. godine, s tim da “ne može biti veća od maksimalno utvrđene cijene za tu kategoriju potrošnje”.

Uniprom tvrdi da ostalim kupcima nisu mijenjane cijene.

EPCG je svoje odluke o povećanju cijena pravdala visokim cijenama struje na međunarodnim berzama koje su prelazile iznos od 200 eura za MWh, kao i da sa Unipromom/KAP-om imaju kupoprodajni ugovor, a ne ugovor o snabdijevanju.

Bonus video: