Gorivo skuplje tri do četiri centa, o akcizama u četvrtak?

Ukoliko nova skupštinska većina 28. aprila izabere Vladu i izmijeni zakon o akcizama na gorivo, za njihovo smanjenje od 40 odsto potrebno je usvajanje i podzakonskih akata

25208 pregleda 54 reakcija 38 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene goriva na benzinskim pumpama od srijede bi mogle biti veće za tri do četiri centa, pokazuju preliminarni podaci sa tržišta naftnih derivata i odnosa kursa dolara i eura.

Prema procjenama, nova cijena litra eurodizela iznosila bi 1,76 eura, benzina BMB 98 - 1,77, a benzina BMB 95 - 1,73 eura.

Lož ulje bi moglo biti skuplje za šest centi i njegova nova cijena bila bi 1,70 eura.

Nakon ovog poskupljenja cijene bi se vratile na rekordni nivo iz sredine marta.

Analitičari međunarodnog tržišta naftnih derivata ne vide mogućnost sa skorije snižavanje cijena. Zemlje koje su najveći proizvođači nafte (OPEC) i dalje odbijaju zahtjeve za značajnijim povećanjem proizvodnje, dok sankcije Rusiji i problemi u izvozu iz te države stvaraju dodatne probleme, što takođe utiče na rast cijena.

Jedina mogućnost da u Crnoj Gori dođe do smanjenja cijena goriva jeste da Skupština usvoji predlog izmjene zakona kojim se akcize smanjuju za 40 odsto, što bi uticalo na niže cijene goriva za 21 do 26 centi po litru. Predlog već 50 dana čeka na usvajanje jer je rad Skupštine blokiran zbog političke krize.

Grupa od 46 poslanika je za četvrtak 28. aprila zakazala sjednicu Skupštine, a osim izbora Vlade na dnevnom redu se, između ostalih, nalazi i predlog izmjena zakona o akcizama.

Predlogom zakona usklađuju se i akcize za bezdimne duvanske proizvode, za nepjenušava fermentisana pića (somersbi, bambus, gemišt,...), plastike za jednokratnu upotrebu, a definiše i način povraćaja akciza. Poslanici su ranije na odboru jednoglasno podržali dio koji se odnosi na mogućnost smanjivanja akciza na gorivo, dok su imali rezervi prema dijelu drugih tačaka iz ovog predloga kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija.

Poslanici mogu sami predlog izmijeniti ili dopuniti prije glasanja ako sjednice uopšte bude u četvrtak.

U predlogu piše da bi stupio na snagu osam dana od objavljivanja u “Službenom listu”.

Da bi se smanjivanje akcize moglo primijeniti, Ministarstvo finansija treba da donese podzakonska akta, kako bi se definisao način obračuna umanjenja akciza, odnosno povrata akcize za dio goriva koji je već uvezen i nalazi se na pumpama ili skladištima i za koji je već plaćen sadašnji puni iznos akcize. Takođe, biće potrebno obaviti i popis ove robe na pumpama i skladištima na dan stupanja na snagu zakona.

Ukoliko u četvrtak bude izabrana nova Vlada i usvojene izmjene zakona, pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se pripreme ovi podzakonski akti i procedure, da bi smanjenje akciza moglo da se primjenjuje.

U drugim zemljama u okruženju, poput Hrvatske i Srbije, ali i u mnogim državama EU, već su postojali zakonski osnovi koji su vladama tih država omogućavali da privremeno smanji ili ograniči cijene goriva, ali u Crnoj Gori nije bilo takvog zakona. Zbog toga je u većini susjednih država, izuzev Albanije, gorivo znatno jeftinije nego u Crnoj Gori.

Bonus video: