Petričević sada od Džek pota traži dva miliona

Doskorašnja šefica UPC dostavila Vladi predlog odluke dan pred isticanje mandata, koji je suprotan predlogu Sektora za igre na sreću da se odbije zahtjev za produženje koncesije. Odbijanje zahtjeva znači raspisivanje novog oglasa za tu koncesiju

37707 pregleda 18 komentar(a)
Ne pominje ponovno raspisivanje konkursa: Milena Petričević, Foto: Boris Pejović
Ne pominje ponovno raspisivanje konkursa: Milena Petričević, Foto: Boris Pejović

Doskorašnja vršiteljka dužnosti direktora Uprave prihoda i carina (UPC) Milena Petrtičević, 20. aprila proslijedila je Vladi predlog odluke da se kompaniji Džek pot dodijeli koncesija za pripređivanje igara na sreću u kazinu hotela “Falkenštajner” u Bečićima na 10 godina uz obavezu da firma uplati jednokratnu naknadu od dva miliona eura kako predviđa Zakon o igrama na sreću.

U ovom predlogu ne pominje da je postojeća koncesija već istekla, niti da li je potrebno raspisivanje konkursa.

Petričević je predlog odluke, u koju “Vijesti” imaju uvid, uputila odlazećim predstavnicima izvršne vlasti - premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću.

”Džek pot” je tražio da mu se produži koncesija ne pominjući uplatu od dva miliona, a što je do dan pred isticanje mandata zastupala i Petričevićka.

Kompanija “Džek pot”, čiji su vlasnici Branislav Mićunović i Sava Grbović, 1. oktobra prošle godine je tražila da joj se produži pravo na koncesiju, iako je već jednom produžena, a zakon predviđa da se koncesija izdaje na deset godina i da se može produžiti do pet godina. Dva različita tima sektora za igre na sreću u UPC (jedna formiran na zahtjev Petričevićke) predložili su da se “Džek potu” odbije zahtjev za produženje koncesije jer je to pravo već iskoristio. Odbijanje zahtjeva za produženje podrazumijeva raspisavanje novog oglasa za dodjelu koncesije u ovom kazinu.

Vlada početkom aprila na sjednici obavezala Petričević da dostavi predlog odluke povodom zahtjeva “Džek pota” što ona nije ispoštovala, već je dostavila mišljenje u kome je predložila Spajiću da njegov resor usvoji zahtjev ove kompanije iz oktobra kojim je traženo produženje koncesije. Ministarstvo je mišljenje vratilo Petričevićkoj uz zahtjev da postupi po zakonu i dostavi predlog odluke.

”Vijesti” su juče pitale UPC koji su razlozi zbog kojih je Petričević poslala predlog odluke Vladi koji je suprotan ranijem stavu navedenom u njenom mišljenju.

U predlogu odluke Petričević navodi da se koncesionaru daje pravo za priređivanje igara na sreću na 30 stolova i do 150 automata za igre na sreću na period do 10 godina i koncesionar je dužan da uplati jednokratnu naknadu od dva miliona eura.

Petričević je konstatovala u obrazloženju predloga odluke da je zahtjev “Džek pota” od 1. oktobra prošle godine osnovan i legitiman jer “mogućnost obavljanja djelatnosti - prava priređivanja posebnih igara na sreću dobijeno koncesijom ističe istekom roka ugovora, pa se može zaključiti novi ugovor za dodjelu koncesije u kazinu hotela Falkenštajner uz obavezu plaćanja jednokratne naknade predviđene člano 11 stav 4 zakona o oigrama na sreću”.

”Zakon nije ograničio trajanje obavljanja djelatnosti na 10 plus pet godina, već način i uslove za sticanje zakonskog prava dobijanja koncesije i mogućnost produženja obligacionog odnosa, odnosno, ugovora. Zahtjevom “Džek pot” traži koncesiju po osnovu koje stiče pravo na nastavak obavljanja djelatnosti, pa se u odnosu na inicijalni zahtjev treba primijeniti obavezujuća norma iz člana 76 stav 1 Zakona o igrama na sreću, poštujući odredbe člana 26 Zakona o igrama na sreću i člana 60 stav 1 Zakona o upravnom postupku, jer se u podnesku od 19. oktobra 2021. navodi da se radi o kontinuitetu priređivanja igara na sreću od strane isključivo jednog koncesionara “Džek pota”, obrazloženje je Petričevićke.

Oba predloga odluka koje su uradili radni timovi UPC da se ne produži koncesija se poklapaju sa stavom Ministarstva finansija.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom sporne koncesije firme “Džek pot” za kazino u hotelu “Falkeinstener” u Bečićima i taj predmet je u fazi izviđaja.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je kompletnu dokumentaciju koja je u njegovom posjedu dostavio SDT-u na nadležnost i postupanje kako bi to tužilaštvo ocijenilo da li je radnjama i kojih osoba državi eventualno pričinjena šteta zbog izvršenja nekog od krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Pošto Petričević nije donijela nikakvo rješenje prije isteka koncesije, “Džek pot” je od Privrednog suda zatražio da mu omogući nastavak rada i pored isteka koncesije, sve dok se pravosnažno ne okonča postupak po tužbi koji tada nije bio ni predao. Sudija i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je rješenje da kompanija “Džek pot” može nastaviti sa priređivanjem igara na sreću i bez nove koncesije uz uplaćeni depozit od 35.000 eura, sve do okončanja spora.

Bonus video: