Air Montenegro proširio svoju flotu, kratkoročno zakupili još jedan avion

Iz menadžmenta Air Montenegra potvrdili su „Vijestima“ da su sklopili aranžman o wet lease zakupu „airbusa A320“ od hrvatske kompanije, ali nisu konkretno odgovorili na pitanje pod kakvim je finansijskim uslovima sklopljen ovaj posao i koliko će on koštati Air Montenegro

8086 pregleda 5 komentar(a)
Foto: www.trade-air-com
Foto: www.trade-air-com

Crnogorska nacionalna aviokompanija Air Montengro predstojeću glavnu ljetnju turističku sezonu odradiće sa flotom od tri, umjestio sa samo dva aviona koliko ih trenutno ima u vlasništvu.

Naime, od 1.maja Air Montenegro će početi da koristi jedan avion tipa „airbus A320“ koji je uzet u tzv. wet lease, odnosno kratkoročni zakup sa posadom, od hrvatske kompanije Trade Air iz Zagreba.

Riječ je o osjetno većem avionu od postojeća dva „embraera E195“ koji su u vlasništvu Air Montenegra i koji imaju po 116 sjedišta. Trade Airov „airbus A320“ naime, ima 180 putničkih sjedišta, a za crnogorsku aviokompaniju letjeće po tzv. ACMI aranžmanu (aircraft, crew, maintenance, insurance) po kojem vlasnik aviona – Trade Air obezbjeđuje avion, letačko i kabinsko osoblje koje će ga opsluživati, servis i održavanje, kao i osiguranje aviona dok on leti za unajmitelja - Air Montenegro.

Hrvatska kompanija trenutno u svojoj floti ima tri aviona tipa „airbus A320“ a koji su stari od 18 do 24 godine.

Iz menadžmenta Air Montenegra potvrdili su „Vijestima“ da su sklopili aranžman o wet lease zakupu „airbusa A320“ od hrvatske kompanije, ali nisu konkretno odgovorili na pitanje pod kakvim je finansijskim uslovima sklopljen ovaj posao i koliko će on koštati Air Montenegro.

"U skladu sa planom za 2022. godinu i nakon sprovedenog postupka nabavke, Air Montenegro je potpisao ugovor o wet lease aranžmanu za avion tipa airbus A320 sa kompanijom Trade Air iz Hrvatske na period od 1.maja, do kraja ljetnje sezone. Crnogorska nacionalna avio-kompanija će tokom narednih mjeseci pored dva aviona u svom vlasništvu, tipa Embraer E195, saobraćati i sa trećim avionom većeg kapaciteta, kako bi predstojeći period povećanog intenziteta saobraćaja i ljetnjih mjeseci iskoristila na najefikasniji način i omogućila dolazak velikog broja inostranih turista sa glavnih emitivnih tržišta", rečeno je „Vijestima“ u menadžmentu nacionalnog avio-prevoznika.

Bonus video: