O nižim akcizama i PDV-u možda u petak

S obzirom na to da je za primjenu ovih izmjena zakona potrebno usvojiti podzakonske akte, pitanje je kada će doći do dugo očekivanog smanjenja cijena ovih proizvoda

4185 pregleda 10 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Vlade, Foto: Luka Zekovic
Sa jučerašnje sjednice Vlade, Foto: Luka Zekovic

Predloge izmjena zakona o akcizama, koje bi trebale da snize ovu dažbinu na gorivo, kao i izmjene zakona o porezu na dodatu vrijednost čime bi se smanjili PDV na brašno, ulje i so, ponovo će razmotriti Ministarstvo finansija i predložiti Vladi vjerovatno na narednoj sjednici u srijedu i četvrtak iduće sedmice.

Međutim, s obzirom da je za primjenu ovih izmjena zakona potrebno usvojiti podzakonske akte, pitanje je kada će doći do dugo očekivanog smanjenja cijena ovih proizvoda.

Postojeći predlozi bivše Vlade, da se akciza za gorivo smanji za 40 odsto, PDV na brašno i ulje smanji sa sedam odsto na nulu, a na so sa 21 na sedam odsto, su arhivirani, na što obavezuju propisi o radu Skupštine kada se izabere nova Vlada. Cijene goriva bile bi niže za 22 do 27 centi, ulja za oko 15 centi, brašna i soli za oko pet centi. U proceduri su skoro istovjetni predlozi poslanika opozicionog SD-a, sa jedinom razlikom da se akcize na gorivo smanje za 50 odsto.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović na jučerašnjoj sjednici je kazao da postoje zakoni koje treba hitno uputiti Skupštini, a najviše se tiču ekonomske politike.

”Pozivam ministra finansija da u kratkom vremenu reagujemo i pomognemo građane”, kazao je Abazović.

Ministar Aleksandar Damjanović je kazao da je dao osnovne napomene “da se krene s tom pričom”, kako bi se došlo do predloga akta koji će se uputiti parlamentu.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević je saopštio da bi, prema njegovim informacijama, sjednica Skupštine mogla da se nastavi u petak, što, kako je rekao, znači da bi amandmane, ako ih bude od Vlade, trebalo usvojiti do četvrtka.

Problem je što ti novi predlozi izmjena zakona moraju proći skupštinske odbore. Dva člana dosadašnjeg odbora za ekonomiju su prešli u Vladu, predsjednik odbora Vladimir Joković i Konjević. To znači da bi Skupština prethodno morala popuniti odbor i izabrati novog predsjednika, koji bi zakazao sjednicu.

Bonus video: