SD: Fleksibilno radno vrijeme, izbor smjene i dodatni dani odmora za dio roditelja

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata, istakla da su mnoge od mjera potpuno besplatne i da zahtijevaju malo fleksibilnosti i planiranja radnog procesa.

6766 pregleda 7 komentar(a)
Ivana Raščanin-Radičević, Foto: Socijaldemokrate
Ivana Raščanin-Radičević, Foto: Socijaldemokrate

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore poslao je Socijalnim partnerima inicijativu za balans između privatnog i poslovnog života.

Inicijativa, kako je saopšteno iz te partije, podrazumijeva niz mjera kojima se olakšava briga o djeci i paralelno ispunjavanje poslovnih obaveza, ali, ne nauštrb poslodavca.

"Dio mjera se odnosi na sve roditelje, a dio na one koji imaju veće zahtjeve pred sobom – samohrani, roditelji djece do tri godine starosti,kao i oni koji brinu o drugim članovima porodice, kojima je potrebna pomoć", saopšteno je iz SD-a.

Inicijativu su, u saradnji sa Socijalnim partnerima, pokrenuli i izradili Forum žena Socijaldemokrata na čelu sa predsjednicom Foruma Ivanom Raščanin-Radičević, te potpredsjednik SD Boris Mugoša.

Ukoliko se ovaj dokument usaglasi i prihvati od nadležnih, iz SD-a ističu da bi trebalo da dovede do usklađivanja Opšteg kolektivnog ugovora i određenih izmjena u Zakonu o radu.

"Mjere koje su Socijaldemokrate predložile su, između ostalog - fleksibilnije radno vrijeme za brigu o djeci do 3 godine starosti; odrediti dodatne plaćene dane odsustva ili fleksibilnog vremena prilikom prilagođavanja djece prilikom polaska u vrtić ili školu; poslodavci da omoguće izbor smjene-kod smjenskog rada, za roditelja koji se samostalno stara o djetetu ili drugi roditelj zbog prirode posla nije u mogućnosti da ima izbor oko smjenskog rada; omogućiti bar nedjelju dana odmora zaposlenom/oj prilikom školskog raspusta djece; poslodavci sa većim brojem zaposlenih da organizuju u okviru svoje organizacije čuvanje djece dok su roditelji na poslu (oformiti dječji kutak u okviru preduzeća – čuvanje djece, igraonice, boravak); prepoznati važnost uloge oca u prvim danima nakon rođenja djeteta (zakonski propisana 3 dana produžiti do 10, kako bi otac se aktivnije uključio u obaveze i povezao sa svojim djetetom); najmanje 5 plaćenih dana godišnje omogućiti zaposlenom koji brine o drugim članovima domaćinstva- zbog bolesti ili nemogućnosti da sami o sebi brinu; uvesti fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, mogućnost nadoknade izgubljenih sati usljed staranja o djeci ili starijim članovima porodice; vrijeme za usavršavanje i dodatnu edukaciju obuhvatiti radnim vremenom".

Raščanin-Radičević je istakla da su mnoge od mjera potpuno besplatne i da zahtijevaju malo fleksibilnosti i planiranja radnog procesa.

"Socijaldemokrate cijene da je moguće napraviti balans između privatnog i poslovnog života, te smo preduzeli konkretne aktivnosti u tom pravcu. Ova inicijativa, za koju nam je zadovoljstvo da je predstavimo uoči Praznika rada, ukoliko se bude primijenila, kreiraće jedan potpuno drugačiji poslovni i porodični ambijent. To će značiti bolju porodičnu organizaciju i više vremena za privatne obaveze, ali ne nauštrb poslodavca. Za takve izmjene socijalni partneri pokazali su otvorenost i podršku", kazala je Raščanin-Radičević.

Mugoša navodi da mjere moraju biti takve da obezbjeđuju jednake šanse za žene i muškarce.

"Rodno osviješćen poslodavac, koji svoju politiku kreira kroz rodnu analizu i rodno odgovorno poslovanje, zna da ukoliko ima sluha za potrebe svojih zaposlenih, dobija sve najvrednije elemente za uspjeh, razvoj i rast kompanije: motivaciju zaposlenih, njihovo zadovoljstvo poslom i lojalan odnos prema organizaciji", naveo je Mugoša.

Bonus video: