Ministarstvu finansija nije prihvatljiv amandman Konatara za vanredno povećanje akciza na cigarete

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da bi Konatarov amandman bio uvod u rast sivog tržišta cigareta i najavio korekciju ovog amandama

41912 pregleda 44 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministar finasija Aleksandar Damjanović kazao je da za taj resor nije prihvatljiv amandman poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara o izmjeni i dopune Zakona o akcizama.

"Smatramo da bi to bila ozbiljna kapisla za rast sivog tržišta cigareta. Predložićemo modifikaciju ovog amandamana", rekao je Damjanović na sjednici vlade.

Damjanović je pojasnio da bi ta modifikacija značila blaže povećanje cijena cigareta u odnosu na postojeći akcizni kalendar.

Konatar je jutros predložio Skupštini amandman na izmjene Zakona o akcizama kojim se povećavaju akcize na duvanske proizvode vanredno od 1. juna, odnosno ubrzava usklađivanje visine akciza na standardom Evropske unije.

Ovim usklađivanjem cijene paklice cigareta bi mogle poskupiti za oko 30 centi, a zatim dodatno 1. januara 2023. i 1. januara 2024, kada bi one bile na nivou EU odnosno samo ova dažbina bi iznosila minimalno 1,83 eura po paklici.

Na sjednici Vlade su prihvaćeni amandmani Socijaldemokrata (SD) kojim se predlaže smanjenje akciza na gorivo za 50 odsto, umjesto za 40 odsto koliko je navedeno u predlogu.

"Oni u odnosu na prvobitno rješenje povećavaju vremenski period i povećavaju procentualnu mogućnost intervencije vezano za oslobađanje, odnosno ukidanje jednog dijela akcizne obaveze na maloprodajne naftne derivate. Daju veću fleksibilnost svima nama...", rekao je Damjanović.

Damjanović je kazao da je prihvatljiv amandman poslanika DF-a Dejana Đurovića o povratu dijela akcize kojim se drumskim prevoznicima omogućava u potpunosti povraćaj akciza na gorivo potrošeno za prevoz putnika, u cilju pomoći ovoj djelatnosti i spriječavanju rasta cijena karata za putnike.

Poslanik Đurović je predložio da stopa povrata bude deset umjesto sedam odsto.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da ostaju pri ranijem zaključku Vlade koji se tiče Predloga zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Povezani članci

12. Mart 2022.

Nacrt zakona o ograničenju cijena nedorečen

Bonus video: