"Crnogorska plovidba" platiće sama ratu za kredit

Državna pomorska kompanija predstojeću julsku redovnu ratu kredita kineskoj Exim banci od 2,62 miliona eura platiće iz sopstvenih izvora, bez pomoći iz državnog budžeta

18288 pregleda 6 komentar(a)
Uskoro ističe ugovor sa unajmiteljem, kompanijom “See Pioneer”: brod “21. maj”, Foto: www.marinetraffic.com
Uskoro ističe ugovor sa unajmiteljem, kompanijom “See Pioneer”: brod “21. maj”, Foto: www.marinetraffic.com

Pomorska kompanija “Crnogorska plovidba” (CP) predstojeću julsku redovnu polugodišnju ratu kredita kineskoj Exim banci u iznosu od 2,62 miliona eura, platiće na vrijeme i svojim novcem.

Potvrdio je to “Vijestima” izvor iz menadžmenta ove državne kompanije koja je u protekloj godini od kada joj je promijenjem Odbor direktora pokazala značajan poslovni oporavak i postigla znatno bolje rezultate nego za vrijeme njenih prethodnih, DPS-om predvođenih uprava.

Odbor direktora platio je i januarsku ratu kredita Kinezima za 2022. godinu u istom iznosu iz redovnih poslovnih prihoda kompanije, a ne iz državnog buđžeta kako je to ranije bila redovna pojava. Odbor direktora, kojim predsjedava kapetan druge plovidbe Jovo Lazarević, uspio je u proteklom periodu da ispregovara nove, značajno povoljnije uslove ugovora o zakupu brodova te kompanije (time charter), pa je brod “Kotor” umjesto za dnevnu vozarinu od 7.600 dolara dnevno za koliko ga je sa unajmiteljom “Sea Pioneerom” iz Londona ugovorila prethodna uprava kompanije, plovio kod istog unajmitelja za čak 21.500 dolara dnevno, dok je brod “21. maj” umjesto za 7.600, vozio za 18.200 dolara dnevno.

Remont brodova “Kotor” i “21. maj” koštaće “Crnogorsku plovidbu” oko dva miliona dolara

Uz to, novi menadžment je sa klasifikacionim kompanijom “Bureau Veritas” koje daje tzv. klasu brodovima CP-a, ispregovarao kraće produženje perioda za redovno petgodišnje dokovanje i specijalni pregled broda “Kotor” koje je dospijevalo u januaru, pa je “Kotor” još skoro četiri mjeseca plovio sa privremeno produženim papirima, kako bi maksimalno iskoristio ugovorenu relativno visoku najamninu.

”Kotor” je juče stigao na sidrište turske luke Gemlik gdje će iskrcati teret i time “izaći” iz chartera. Brod odmah ide u dok u jedno obližnje tursko brodogradilište gdje će se zbog neophodnih remontnih radova i pregleda koje će raditi inspektori klasifikacionog društva, zadržati 20-ak dana. Tom prilikom na “Kotoru” će biti ugrađen i novi sistem za tretman balastnih voda UV i infracrvenim zracima, što je međunarodna obaveza kompanije po MARPOL i drugim konvencijama da brodovi moraju imati te sisteme.

”Ukupno će nas remont broda sa ugradnjom ovog sistema koštati oko million dolara. Novac smo već obezbijedili iz sopstvenih sredstava”, kazao je izvor “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” je objasnio da su u saradnji sa poznatim brokerom iz Hrvatske načelno definisali plan zapošljavanja “Kotora” za period kada brod izađe iz remonta Ii opet bude u operativnoj upotrebi.

”Zavisno od prilika na tržištu, ići će se na zaključivanje broda sa krcateljem na po jedno putovanje (voyge chartere) što je rizičniji, ali finansijski unosniji posao za brodara u odnosu na” time charer” ugovore o zakupu broda sa unajmiteljem na određeni duži vremenski period. Plan je da osim na “voyage charter”, brod zavisno od prilika na tržištu, ubuduće zaključujemo i u “time charter”, ali na kraće periode – ne duže od šest mjeseci. Bitno je pratiti kretanja na svjetskom tržištu brodskog prostora i pravovremeno donositi adekvatne odluke kako bi kompanija koju smo u protekloj godini u priličnoj mjeri oporavili i poboljšali njeno poslovanje, nastavila sa pozitivnim trendom”, istakao je sagovornik “Vijesti”, dodajući da se situacijja u CP popravila do mjere da će kompanija uskoro simbolično povećati i zarade članova posada svoja dva broda.

Za brod “21. maj” uskoro ističe važenje aktulenog ugovora o “time charteru” sa kompanijom “Sea Pioneer”, pa menadžment CP preduzima mjere, kaže sagovornik “Vijesti”, da se sa aktuelnim unajmiteljem nastavi posao još mjesec ili dva kada će i ovaj brod morati na redovno petopogodišnje dokovanje i remont radi obnove klase. To će kompaniju koštati oko milion dolara.

Kompanija lani izašla iz minusa

Prema podacima objavljenim na sajtu Uprave prihoda i carina “Crnogorska plovidba” lani je poslovala sa dobiti od skoro 40.000 eura nakon oporezivanja, što je značajno bolji rezultat nego 2020. koju je kompanija okončala sa gubitkom od oko 90.000 eura.

Ova državna kompanija je lani uspjela da za skoro tri četvrine poveća poslovne prihode koji su sa 4,2 miliona u 2020. porasli na preko sedam miliona eura. Troškovi poslovanja smanjeni su za oko 12 posto sa 5,54 miliona u 2022. na prošlogodišnjih 4,92 miliona.

Troškovi zarada i naknada za zarade za zaposlene u menadžmnentu kompanije u Kotoru lani su iznosili 299.239 eura, što je osjetno manje nego 2020. kada je po tom osnovu kompanija potrošila 332.149 eura.

Bonus video: