DF ukazuje: Vlada "otela" Maljevik Baru

Odbornik DF Dejan Đurović ocijenio da barski budžet može ostati uskraćen za više od 10 miliona eura
55 pregleda 0 komentar(a)
Maljevik, Foto: Arhiva Vijesti
Maljevik, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.10.2017. 18:58h

Odluka Vlade da radi Detaljni urbanistički plan “Maljevik” znači oduzimanje ingerencija lokalne samouprave nad teritorijom barske opštine i uskraćivanje barskog budžeta za skoro 10 miliona eura na osnovu pravosnažne sudske presude.

To je ocijenio juče odbornik Demokratskog fronta (DF) u barskom parlamentu Dejan Đurović.

Vlada je na sjednici u četvrtak dala saglasnost da ministar turizma Pavle Radulović sa Opštinom Bar, kojom rukovodi Zoran Srzentić, potpiše sporazum o donošenju lokalnog planskog dokumenta za izradu DUP -a Maljevik u opštini Bar. Prema predlogu sporazuma, koji je utvrđen na sjednici zajedno sa odlukom o izradi plana, barska Opština treba da dostavi ministarstvu, kao nosiocu pripremnih poslova, sve podatke u vezi izrade plana.

Đurović je podsjetio da je na osnovu presude barskog Osnovnog suda donijeta odluka o naplati 9,34 miliona eura od preduzeća Sonuba Montengro, kupca placa u Maljevika.

“Početkom septembra je javni izvršitelj donio zaključak o prodaji te nepokretnosti radi naplate Opštine Bar, a krajem avgusta je Osnovni sud donio rješenje kojim kao neosnovan odbija predlog Sonube za odlaganje izvršenja u toj pravnoj stvari. Iz Vladinog programskog zadatka ne može se vidjeti minimalna bruto-građevinska površina u Maljeviku, pa hipotetički ta kvadratura može biti manja od već uplaćene akontacije za komunalije. Na taj način kasa Opštine Bar, osim što ne bi bila dopunjena sa deset miliona, mogla bi biti ispražnjena za određenu sumu izgradnjom objekata manje kvadrature”, objasnio je Đurović.

Dodaje da sporazumom koji treba da potpiše sa Vladom Opština Bar se svodi na nivo dostavljača neophodnih podataka za izradu plana.

“Članom 48 stav 1 tačka 2 Zakona o uređenju prostora i izgradnje objekata propisano je da Vlada može donijeti lokalni planski dokument ako se o tome sporazumije sa lokalnom samoupravom. Skupština opštine Bar nije donijela nikakvu odluku o sporazumu sa Vladom oko izrade planskog dokumenta, niti smije donijeti, jer to ide isključivo na štetu Opštine, samim tim i građana Bara”, zaključio je Đurović.

Ruska kompanija Sonuba je 2007. godine kupila od barske Opštine 200 hiljada kvadrata zemljišta sa namjerom ga gradi turistički kompleks, ali od tog posla nije bilo ništa. Od potpisivanja ugovora do februara 2012. godine Rusi ništa nijesu izgradili na Maljeviku, ali je iza kulisa u međuvremenu došlo do promjene vlasnika placa. Daleko od očiju javnosti, u ljeto 2011. godine predstavnicima lokalne vlasti i opozicije predočeno da je novi vlasnik Maljevika kompanija "Merkury" iz Rusije.

Srzentić da ne stavlja potpis na sporazum bez saglasnosti SO

Đurović je rekao da je čudno da je Vlada odluku o Maljeviku donijela dva dana prije stupanja na snagu novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, te da je za potpis sporazuma o donošenju lokalnog planskog dokumenta za Maljevik sa Srzentićem ovlastila ministra turizma Pavla Radulovića koji je na “na svaki način tražio i zahtijevao da se u što kraćem roku usvoji novi Zakon”.

“Vjerovatno bi bilo normalnije da se sačekalo stupanje na snagu novog zakona, pa da se onda radi planska dokumentacija gdje bi Opština imala glavnu ulogu. Ad hoc donošenje odluke izaziva sumnju. Tu odluku predsjednik Opštine ne smije potpisati bez odluke Skupštine opštine, jer to bi bilo krivično djelo. Ako to uradi na svoju ruku biće i krivično procesuiran”, naglasio je Đurović.

Bonus video: