Odbor za ekonomiju podržao zakon o ograničavanju cijena

Ovim predlogom zakona Vladi se daju mogućnost da u slučaju poromećaja na tržištu određuje maksimalne maloprodajne cijene, fiksne cijene proizvoda i marže

16491 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je danas Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, a sjutra bi trebalo da ga usvoji i Zakonodavni odbor, nakon čega će biti proslijeđen Skupštini na usvajanje.

Taj predlog zakona je pripremila prethodna Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), a nova Vlada je na sjednici 5. maja zaključila da ostaje pri tom predloženom aktu.

Zakonom je predviđeno stvaranje pravnog okvira za ograničenje cijena u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu, a podzakonskim aktom će se utvrditi lista proizvoda na koje se zakon odnosi, uz obavezu da se tromjesečno preispituje odluka.

Novoizabrani ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović na odboru je kazao da će proizvodi koji će se naći na listi zavisiti od procjene Vlade u datom momentu, te da se mjere koje Vlada može da propiše u cilju ograničavanja cijena, odnose na određivanje maksimalne maloprodajne cijene, fiksne cijene proizvoda i marže.

Poslanici i vlasti i opozicije su ocijenili da se zakasnilo sa donošenjem ovog zakona, usljed velike inflacije. Kazali su da će glasati za ovaj zakon, ali sumnjaju u njegovu implementaciju, jer zakon ne sadrži konkretne mjere, odnosno kategoriju proizvoda na koje se odnosi, a Vladi zamjeraju što još nije spremila podzakonske akte.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je kazao da se neće uspješno vršiti adekvatna inspekcijska kontrola nad trgovinama, a predlaže da se uvede kategorijalni spisak proizvoda nad kojim se može ograničiti cijena, poput dječje ishrane, higijenskih proizvoda i slični.

Ministar Đurović je kazao da je u ovom trenutku bolje imati širu mogućnost da Vlada naknadno odredi listu proizvoda, kako ne bi došli u situaciju da na tržištu dođe do poremećaja određenih proizvoda koji nisu taksativno uvršteni u zakonu, ali i da će pažjivo razmotriti amandmane partija na ovaj zakon.

Damir Šehović iz SD-a podsjetio je na izjavu Đurovića, u televizijskom debati sa bivšim ministrom Jakovom Milatovićem, kada je tvrdio da je ovaj zakon neprimljeniv i kontraproduktivan. Upitao ga je na koji način će se on sada primijeniti, te zašto ga je prihvatio bez modifikacije.

Đurović je kazao da je njegova uloga sada drugačija, nego kada je bio potpredsjednik partije (URA), te da sada ima određenu dozu odgovornosti.

"Tada nisam znao detalje ovog zakona, tek kada sam stupio na dužnost sam se upoznao sa zakonom. Kolegu su mi sugerisale, a ja tada nisam bio obaviješten, da ovaj zakon daje mogućnost ograničenja cijena, te da je on prisutan u zemljama regiona i Evropske unije. Našao sam za shodno da se saglasim sa ovim predlogom zakona i da omogućimo državi taj jedan mehanizam za koji se nadam da neće biti potrebe da ga sprovodimo", rekao je on.

Poslanici su Đurovića upitali i na koji način će uticati da posebno malo preduzeća ne dođu u situaciju velikog gubitka usljed ograničenih cijena proizvoda, na šta je on odgovorio da će u dogovoru sa privrednicima odrediti maksimalnu cijenu proizvoda i maržu, kako ne bi bili u gubitku.

"Da vidimo koji su modeli da ne uništimo privredu, a da pomognemo građanima", rekao je Đurović.

Bonus video: