Vlada o tehničkom rebalansu sljedeće sedmice

Ministarstvo finansija spremilo tehnički rebalans budžeta koji se morao uraditi zbog nove ogranizacione strukture izvršne vlasti, u kojoj je 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja

36249 pregleda 18 komentar(a)
Sjedište Vlade, Foto: Luka Zeković
Sjedište Vlade, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija je spremilo tehnički rebalans ovogodišnjeg budžeta koji bi trebalo Vlada da utvrdi na sjednici sljedeće sedmice. Tehnički rebalans se morao uraditi zbog nove ogranizacione strukture izvršne vlasti u kojoj je 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja, umjesto 12 resora koliko ih je bilo u prethodnoj Vladi.

”Tehničkim rebalansom ključne cifre u budžetu nijesu mijenjane, već je samo urađena nova preraspodjela u okviru budžetskih jedinica koja je bila neophodna zbog nove organizacione strukture. Potrebno je da se parlament o ovom predlogu izjasni tokom maja da bi ministarstva počela da funkcionišu, odnosno, da izmiruju obaveze, a u prvom redu plate”, objasnio je izvor “Vijesti” iz Vlade.

Nova uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave objavljena je u Službenom listu 6. maja čime je stvoren osnov da se krene u izradu tehničkog rebalansa.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je prošle sedmice u parlamentu tokom rasprave o izmjenama i dopunama zakona akcizama i PDV-u kazao da će od ekonomskih kretanja u narednom periodu zavisi da li će biti potreban suštinski rebalans budžeta.

Jedna od novina u novoj organizacionoj strukturi Vlade biće da ministarstva mogu imati tri državna sekretara umjesto po dva kao što je do sada bio slučaj.

Izvor “Vijesti” je objasnio da će u novoj raspodjeli biti 36 sekretara, a ministri bez portfelja neće imati državne sekretare.

”Plan je da šest ministarstava imaju po tri državna sekretara, šest po dva i šest po jednog. Prema planu po tri državna sekretara imaće ministarstva finansija, unutrašnjih poslova, prosvjete, kapitalnih investicija, poljoprivrede i urbanizma. Po dva državna sekretara imaće resori odbrane, zdravlja, pravde, javne uprave,rada i ekonomskog razvoja. Po jednog državnog sekretara imaće ministarstva nauke, vanjskih poslova, ljudskih i manjihskih prava, sporta, evropskih integracija i kulture”, kazao je izvor “Vijesti”.

Na skupštinskom plenumu je juče završena rasprava o predlogu izmjena zakona o državnoj upravi, kojima je definisano da ministarstva umjesto dva, mogu imati najviše do tri državna sekretara. Taj akt je predlog poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara čiji je stav da je predlog za tri državna sekretara realna potreba kako bi se postigla puna efikasnost u državnim upravama.

Predstavnici NVO sektora i akademske struke koji su kritikovali ovo rješenje ocijenili su da je predlog da u ministarstvima budu imenovana po tri državna sekretara klasična i neprihvatljiva politizacija državne uprave sistemski usmjerena dominantno na zapošljavanje “zaslužnih” partijskih kadrova u državnoj upravi. Smatraju i da ovo rješenje nije ohrabrujuće ni za dalje procese zapošljavanja u državnoj upravi, a njime se stavlja prst u oko Evropskoj komisiji koja je podvukla potrebu snažne političke volje da se djelotvorno depolitizuje javna služba.

Bonus video: