Ibrahimović: Otvaranje auto-puta moguće početkom jula, putarina 3,5 eura za putnička vozila

Ministar kapitalnih investicija je istakao da će, poučeni iskustvom, za gradnju druge dionice, tražiti profesionalne kompanije, koje mogu poštovati rokove

21782 pregleda 77 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović optimista je da će građani Crne Gore ali i turisti vrlo brzo moći da se voze prvom dionicom auto-puta. Ipak nije mogao da saopšti tačan datum otvaranja puta.

"Da kažem u narednih 50-ak dana. Završeno je preko 99,5 odsto radova i ostalo je još samo malo ali ne mogu tačno precizirati datum", kazao je Ibrahimović u emisiji na TVCG.

Kao najvažnija prepreka, kazao je Ibrahimović, ostalo je instaliranje elektro-mašinske opreme, i dodao da je dobio uvjeravanja od direktora kompanije CRBC Heia Šićijanga da će to ubrzo biti otklonjeno.

"Ako to bude u narednih 15 do 20 dana uspješno riješeno, možemo reći da ćemo se možda već početkom jula voziti predivnim dijelom auto-puta od Smokovca do Mateševa", istakao je on.

U toku je rekonstrukcija postojećeg puta Mateševo-Kolašin, a rok za završetak radova je šest mjeseci. Ibrahimović je poručio da će taj put biti u upotrebi otvarnjem auto-puta, prenosi portal RTCG.

"Neće biti maksimalno opremljen ali će svakako biti u upotrebi", rekao je.

On je dodao da će putarina za autoput za putnička vozila iznositi 3,5 eura, a za kamione 17,5 eura.

Penali za CRBC

Na pitanje, hoće li biti zahtjeva za plaćanje penala prema CRBC-u, Ibrahimović je podsjetio da su se pri potpisivanu ugovora 2014. godine obje strane obavezale da ako bude kašnjenja biti i penala.

Lično će razgovarati sa predstavnicima bivših radnika MA

Nacionalna avio-kompanija Air-Montenegro prošlu godinu završila je u minusu. Na pitanje da li će država pomagati tu kompaniju Ibrahimović je kazao:

"Nijesam srećan kako se priča odvija sa kompanijom Air-Montenegro. Vjerujem da ćemo sa novim ekipiranjem, dobrim menadžmentom, pokušati da ipak Air-Montenegro postavimo na svjetsko tržište kako treba. Ta kompanija je važna za turističku destinaciju kako što je Crne Gora i moramo naći način kako a približimo turiste Crnoj Gori a zato nam je potrebna jaka avio-kompanija".

On je kazao da se priprema tim koji će razgovarati i sa stečajnim upravnikom Montenegro-Airlinesa i da će doći do zajedničkog rješenja. Najavio je i da će lično razgovarati sa predstavnicima bivših radnika te kompanije kako bi pokušali da nađu rješenje bar za dio zahtjeva.

"Kako je CRBC već zainteresovan za gradnju druge dionice od Mateševa do Andrijeice vjerujem, oni naravno neće biti u povlašćenom položaju već su samo iskazali interesovanje, vjerujem da su i oni svjesni važnosti projekta na kojem rade ali i koliko je to važno i za sljedeću etapu", kazao je.

Druga dionica auto-puta

Ibrahimović je istakao da će, poučeni iskustvom, za gradnju druge dionice, tražiti profesionalne kompanije, koje mogu poštovati rokove.

"U svom mandatu ću sa svojim timom dati maksimum kako bi počeli izgradnju druće etape a samim tim i treće. Poučeni ovim iskustvom vjerujem da smo bogatiji u odnosu na sljedeće pregovore da kažem građanima da je Ministarstvo kapitalnih investicija već pokazalo inicijativu i da ćemo aplicirati za potraživanje od 203 miliona, preko razvojnih banaka imao planirano budžetom za 2022. da možemo da se zadužimo i do 200 miliona. Kada se završe sve studije izvodljivosti, i idejno rješenje, sješćemo i vidjeti šta je dobro za našu državu i vjerjem da neće biti 'dugi put za autoput'", kazao je ministar.

Istraživanja nafte i gasa

Ibrahimović očekuje i lijepe vijesti kada je u pitanju istraživanje nafte i gasa u našoj zemlji.

"Imamo interesovanja. Vjerujem da Crna Gora ima potencijala i vjerujem da ćemo naći ono što svi očekuju. Ja sam optimista. Zainteresovano je više kompanija. Očekujem lijepe vijesti", istakao je Ibrahimović.

Bonus video: