srpsko tužilaštvo ga tereti da je dio organizovane kriminalne grupe

Šarićev kum ponovo u minusu

Kompanija “Max prestige” Bojana Stanojkovića, koja gazduje istoimenim luksuznim hotelom na gradskoj zaobilaznici u Budvi koji je godinama unazad poslužio kao zalog za milionske kredite kod Prve banke, nagomilala gubitak od 301 hiljadu eura

23915 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija “Max prestige”, koja gazduje istoimenim luksuznim hotelom na gradskoj zaobilaznici, poslovala je prošle godine u minusu od 40 hiljada eura. Riječ je o kompaniji čiji je osnivač Bojan Stanojković, koga Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije tereti da je dio kriminalne grupe koju je organizovao Pljevljak Darko Šarić, a koja se tereti za vršenje teških krivičnih djela.

Stanojković je više od decenije vlasnik malog hotela u Budvi, ali sudeći po finansijskom iskazu ne može se pohvaliti poslovanjem. I 2020. kompanija je poslovala negativno sa minusom od 151 hiljadu eura, a ukupni gubitak je sada 301 hiljada eura, dok je vrijednost imovine 1,4 miliona eura.

Srpsko tužilaštvo podnijelo je predlog za raspisivanje međunarodne potjernice za članove Šarićeve grupe, među kojima je i Stanojković, koji je sa Šarićem u kumovskim odnosima.

Osim Šarića, još 11 osoba obuhvaćeno je naredbom o proširenju istrage srbijanskog Tužilaštva za organizovani kriminal. Šarića terete da je u periodu od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao tu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmjerama, na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan.

Šarića sumnjiče da je tu krimi grupu formirao radi dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina i njegovog transporta do Evrope radi dalje prodaje, ali i da je organizovao i naložio izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu Milana Milovca.

Stanojković je stoodstotni vlasnik budvanske firme “Max prestige”. Hotel je godinama unazad poslužio kao zalog za milionske kredite kod Prve banke, koja je u većinskom vlasništvu bisnismena Aca Đukanovića, brata lidera DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića.

”Vijesti” su krajem decembra 2019. objavile da je tada Prva banka blokirala dvospratnu zgradu u centru Pljevalja, vlasništvo “Mat company”, povezane sa Šarićem, i budvanski hotel “Max prestige”, zbog duga od 2,2 miliona eura.

Riječ je o dugu koji najkasnije do 2028. Prvoj banci treba da vrati firma “Tera ing”, Šarićevog bliskog prijatelja i poslovnog partnera Jovice Lončara.

Prethodne decenije i na hotel su upisivane hipoteke Prve banke, koje i dalje stoje kao tereti u katastarskoj evidenciji na tu atraktivnu imovinu. Riječ je o nekoliko kreditnih linija čija je ukupna vrijednost 15 miliona eura.

Prema podacima sa sajta, na Stanojkovićev hotel i zemljište 27. oktobra 2008. godine upisana je naprije hipoteka na osnovu kredita od 1.318.345 eura dobijenog od Prve banke. Istog dana upisana je i druga hipoteka u korist Prve banke zbog kredita od 5.054.979 eura.

Godinu kasnije, 11. novembra 2009. upisana je još jedna, kada je zbog kredita od 3.063.623 eura u korist Prve banke stavljena zabrana otuđenja i davanja u zakup Stanojkovićeve nekretnine na zaobilaznici u Budvi.

Na imovinu firme “Max prestige” u Budvi Prva banka i 23. avgusta 2010. upisuje hipoteku na kredit od 1.292.437 eura, a 30. marta 2011. i hipoteku od 4.337.074 eura.

Mediji su ranije objavili da je Prva banka u decembru 2012. sa firmom “Lunez one” potpisala ugovor o ustupanju kreditnih potraživanja kojim je precizirano da Česi za 7.778.426 eura otkupljuju dugove ukupno vrijedne oko 15 miliona eura. Ugovorom se “Lunez one” obavezala da preuzme “Tera ing” i firmu “Max prestige” koja gazduje istoimenim hotelom u Budvi. Upravo taj ugovor i dalje stoji kao zabilježba u katastarskoj evidenciji na budvanski hotel.

Živjeli na istoj adresi u Slovačkoj

Bojana Stanojkovića je srpsko tužilaštvo optuživalo da je jedan od organizatora šverca više od dvije tone kokaina zaplijenjenog 2009. godine u policijskoj akciji "Balkanski ratnik", nedaleko od urugvajske prijestonice Montevideo. Stanojković je optuživan i da je organizovao šverc 320 kilograma kokaina u Milanu 2008. godine.

U julu 2015. godine u Beogradu je oslobođen optužbi, uz obrazloženje suda da tužilaštvo nije sakupilo dovoljno dokaza. Njemu i Šariću u Beogradu se sudi zbog pranja novca stečenog kriminalom. Srpski mediji prenijeli su da je Šarić u sudnici Stanojkovića predstavio kao velikog prijatelja.

"Dobar čovjek, pošten, bavi se građevinom, ima hotel u Crnoj Gori. On je jedan od rijetkih koji se viđao sa mojim advokatom Zdenkom (Tomanović), pomagao familiju i mislim da ste ga samo zbog toga optužili", rekao je Šarić.

Objasnio je tada da su Stanojković i on kumovi i da je ovaj krstio dijete njegovog brata Duška.

Stanojković i Darko Šarić živjeli su na istoj adresi u Slovačkoj, u stanu koji je bio vlasništvo njihovog ortaka. Upravo se u Slovačkoj i nalazi holding, osnivač kiparske kompanije koja stoji iza firme Lunez one.