"iskustvo kompanije koja dolazi iz "srca Evrope" može biti korisno"

Damjanović: Fokus crnogorske ekonomije treba da bude na inovacijama

Damjanović je kazao da je prioritet u radu resora finansija bolji standard građana, uz dugoročnu održivost i stabilnost javnih finansija

2842 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

Crna Gora i Luksemburg nastojaće da unaprijede ekonomsku saradnju, kojom bi se povećala robna razmjena između država i podstakle investicije, ocijenili su ministar finansija Aleksandra Damjanovića i ambasador Luksemburga u Crnoj Gori, Filip Donkel.

Iz Ministarstva su saopštili da su Damjanović i Donkel konstatovali da ima prostora za intenziviranje saradnje, naročito u sektorima turizma, energetike i informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Naglašen je značaj prijateljskog i partnerskog odnosa dvije zemlje, a dodatno na jačanje saradnje obavezuje i brojnost crnogorske dijaspore u Luksemburgu. Ocijenjen je pozitivnim dosadašnji rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, čije potpisivanje slijedi", navodi se u saopštenju.

Damjanović je kazao da je prioritet u radu resora finansija bolji standard građana, uz dugoročnu održivost i stabilnost javnih finansija.

Donkel je ocijenio da je Crna Gora predivna zemlja sa velikim potencijalom i da ima sve predispozicije za izbalansiran razvoj države, naglašavajući punu podršku na evropskom putu.

Sastanku je prisustvovao i rukovodilac renomirane luksemburške kompanije Artec 3D, Artjom Yukin, čija je opredijeljenost širenja poslovanja u Crnoj Gori pozdravljena.

"Kompanija je svjetski poznati programer i proizvođač profesionalnog 3D hardvera i softvera, a najavljuje otvaranje nove evropske kancelarije u Baru, koja će služiti kao centar za marketing, istraživanje i razvoj", dodaje se u saopštenju.

Damjanović je poručio da fokus crnogorske ekonomije treba da bude na inovacijama, koje su ključne za jačanje konkurentnosti, ocjenjujući da iskustvo kompanije koja dolazi iz "srca Evrope" može biti korisno.

"Crnoj Gori je dragocjen model razvoja i iskustvo Luksemburga, posebno na putu učlanjenja u Evropsku uniju (EU), a prisustvo uspješnih evropskih kompanija povoljna prilika za širenje kapaciteta i usluga koje Crna Gora može pružiti i drugim potencijalnim investitorima", zaključio je Damjanović.