"Carinvest" hoće da uzme zemlju iako mu je dug plaćen

Firma “Safiro Beach Resort” predala Privrednom sudu predlog o utvrđivanju privremene mjere kojom bi sud zabranio “Carinvestu RS” preuzimanje lokacije kod Jadranskog sajma

39975 pregleda 53 komentar(a)
Foto: MIA INVESTMENT
Foto: MIA INVESTMENT

Firma “Safiro Beach Resort” iz Podgorica predala je Privrednom sudu Crne Gore predlog o utvrđivanju privremene mjere kojom traže da ovaj sud zabrani kompaniji “Carinvest RS” iz Novog Sada sprovođenje postupka izvršenja i vansudske prodaje javnim nadmetanje nepokretnosti u Budvi u vlasništvu “Safiro Beach Resort”.

”Carinvest RS” iz Novog Sada je u vlasništvu “Carinvesta” iz Kotora, koji je u vlasništvu Milana Carevića, sina gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića. Oni su zbog spornog duga od oko 4,3 miliona eura pokrenuli hipoteke na ovim nekretninama kod Budvanskog sajma, na kojima “Safiro Beach Resort” i “MIA Investment” grade hotelsko-turistički kompleks.

U zahtjevu firme “Safiro Beach Resort” se navodi da je “Carinvest RS” u martu ove godine otkupio potraživanje koje je beogradska banka “Eurobank direktna” imala od “Safiro Beach Resort”, nakon čega je “Carinvest RS” tražio 4. aprila da mu podgorička firma plati dug od 4,3 miliona u roku od 15 dana.

Iz “Safiro Beach Resorta” navode da su ukupan dug sa zataznom kamatom platili 14. aprila na devizni tekući račun “Carinvesta RS” kod “Naša AIK Banke” AD Beograd. Njima je međutim, 20. aprila vraćen novac uz razlog za povraćaj “bene request”, odnosno odbijanje “Carinvesta RS” da uplatu primi.

Zbog ove kako su naveli apsurdne situacije, da povjerilac odbija novac kojim se plaća dug, obratili su se Privrednom sudu u Novom Sadu, gdje je sjedište povjerioca, sa predlogom da dug uplate u sudski depozit. Sud prihvata ovaj predlog za plaćanje duga, nakon čega “Safiro Beach Resort” uplaćuje iznos duga u sudski depozit 21. aprila.

Kako je navedeno, u zahtjevu firme “Safiro Beach Resort” Privrednom sudu u Podgorici, i pored plaćanja duga “Carinvest RS” podnosi zahtjev Upravi za katastar i državnu imovinu PJ Budva za upis obavještenja o dospjelosti duga, nakon čega ta uprava donosi rješenje kojim je dozvoljena takva zabilježba obavještenja o početku namirenja duga.

”Stoga, predlagač podnosi ovaj predlog za određivanje privremene mjere kako bi zaštitio svoju imovinu od očigledne namjere i postupanja protivnika predlagača, da uprkos izmirenju cjelokupnog potraživanja i time prestanka hipoteke kao akcesornog prava, izvrši prodaju a moguće i samostalno sticanje hipotekovanih nepokretnosti čija vrijednost višestruko prelazi iznos već izmirenog duga, i time protivpravno stekne imovinsku korist”, navedeno je upredlogu firme “Safiro Beach Resort” koja je Privrednom sudu u Podgorici dostavila i veliki broj dokumenata kojim potkrepljuju svoje tvrdnje.

”Safiro Beach Resort”, odnosno njegov tadašnji vlasnik “Expom Hotels Partners Limited” je 2011. godine postao vlasnik ovog zemljišta, kupovinom 100 odsto udjela od tadašnjeg vlasnika “Expo Investa” iz Budve, koja je bila dio Atlas grupe Duška Kneževića.

”Safiro Beach Resort” 2016. godine uzima kredit od “Piraeus” banke iz Beograda, čiji je sada pravni sljedbenik “Eurobank direktna” koja je ovo potroaživanje prodala firmi “Carinvest RS”.

Knežević je naknadno tvrdio da je prevaren u ovom poslu, kao i da su stvarni vlasnici firmi koje sada grade turistički kompleks na ovom zemljištu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i bivši dugogodišnji ministar Branimir Gvozdenović.

Prema dostavljenim podacima, vlasnik podgoričke kompanije “Safiro Beach Resorts” je britanska firma “Cocoon Investment Holdings Limited” u kojoj po 50 odsto udjela imaju britanski državljani - Tim Levy i njegova supruga Roxi Nicu. Kako je navedeno iz podgoričke firme, Tim Levy je tokom svoje poslovne karijere duge 21 godinu realizovao projekte vrijedne sedam milijardi funti.

Oni navode da “MIA investment” čini grupa turskih biznismena koju predvode Ozan Sener, Habip Arıkan, Murat Kader, koji imaju više stotina miliona eura vrijedne investicije u Turskoj i širom svijeta.

Prema ranijoj najavi iz “MIA investment”, oni na ovom zemljištu grade hotel sa pet zvijezdica, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 hotelskih apartmana.

Iz “Carinvesta” nisu odgovorili na pitanja

”Vijesti” su prije dva dana poslale pitanja kompanijama “Carinvest” iz Kotora i “Carinvest RS” iz Novog Sada, na zvanične mejlove, sa molbom da se izjasne u vezi sa navodima firme “Safiro Beach Resort”. Međutim odgovor nije stigao.

”Vijesti” su pitale: Molimo Vas da nam odgovorite da li su tačne tvrdnje da je ‘Safiro Beach Resort DOO Podgorica’ u cijelosti platio dug od oko 4,3 miliona eura na račun Vaše firme ‘Carinvest RS’ iz Novog Sada, a da je ta Vaša firma odbila da primi naplatu tog duga? Kao i da li je tačno da su dug prema Vašoj firmi uplatili na depozitni račun Privrednog suda u Novom Sadu, prema rješenju tog suda?

Ako su prethodne dvije tvrdnje tačne, molim Vas da nam kažete zbog čega je Vaša firma onda pokrenula proceduru kod Uprave za katastar o preuzimanju nekretnina kompanije ‘Safiro Beach Resort DOO Podgorica’ u Budvi na ima ovog duga?

Bonus video: