Uprkos optužbama, Davidovića preporučilo iskustvo

Iz Građanskog pokreta URA, čiji je ministar Goran Đurović potpredsjednik, Davidovića su prozivali za jednog od krivaca loše turističke sezone 2020. godine što je on smatrao neutemeljenm tvrdnjama

14729 pregleda 19 komentar(a)
Prvo kritike, pa imenovanje: Damir Davidović, Foto: Savo Prelević
Prvo kritike, pa imenovanje: Damir Davidović, Foto: Savo Prelević

Damira Davidovića na mjesto državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) preporučilo je prethodno stečeno iskustvo, kao i dobra komunikacija i odnos koji je imao sa većinom ugostitelja i hotelijera, koji su kao najkompetentniji dali nepodijeljenu podršku za njegov izbor.

To je “Vijestima” kazao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović upitan da obrazloži imenovanje Davidovića na poziciju državnog sekretara u tom ministarstvu, a za kojeg su ranije iz Građanskog pokreta URA, čiji je ministar potpredsjednik, optuživali da je jedan od krivaca loše turističke sezone 2020. godine i da je kroz paket mjera podrške privredi popisivao brojne fiktivne stavke.

Davidović je ranije bio državni sekretar u Ministarstvu turizma, u Vladi Duška Markovića, dok je 2009. godine kao nestranačka ličnost izabran za generalnog sekretara Skupštine, gdje se zadržao pet godina. Prije toga je bio i šef kabineta gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, a jedno vrijeme je bio i savjetnik za spoljne poslove Ranka Krivokapića.

Diplomirao je na Evropskom univerzitetu za internacionalni menadžment i biznis u Beogradu. Pohađao je postdiplomske studije “Master of European Studies” u Centru za evropske integracione studije u Bonu i stekao zvanje magistra evropskih studija.

Uoči parlamentarnih izbora 2020. godine iz koalicije “Crno na bijelo” su saopštili, između ostalog, da je Vlada svojim, prije svega, političkim odlukama potpuno upropastila turističku sezonu i stvorila gubitak koji će biti na nivou jedne milijarde eura, da bi nakon toga reagovao Davidović koji je naveo da su to neutemeljene tvrdnje, te da je tadašnja Vlada donijela tri seta mjera u vrijednosti 1,5 milijardi eura.

Na to su ponovo reagovali iz URA, odnosno generalni sekretar Mileta Radovanić, koji je tvrdnju Davidovića o pomoći privredi nazvao najsmješnijom.

”Smatrali smo vas za ozbiljnog čovjeka, ali nakon ovoga moramo da se zamislimo. Možda je to razlog zašto vas niko mjesecima nije predložio za ministra. O kakvim milijardama vi govorite? O onima što ste pobrojali u brošuri kao treći paket mjera, a koje su se čekale mjesecima. Tamo ste popisali brojne fiktivne stavke koje će navodno doći za neke četiri godine, dok se turistička i mala privreda danas u cjelosti guše”, rekao je tada Radovanić, koji je upozorio da je turistička sezona žrtvovana zbog izbora, a da je namjera Vlade da granice otvori bila isključivo kako bi ljudi mogli da glasaju.

”To je vrhunac licemjerja. Ali nema više neznavenih. Građani su shvatili šta se iza brda valja. Na poražavajući način završavate svoju misiju”, poručio je tom prilikom Radovanić u odgovoru Davidoviću.

Bonus video: