Kupcu pšenice vraćaju 16.000 eura

Kompanija “Atlas Mills” iz Tirane kojoj je država prodala pšenicu kupljenu u Francuskoj tražila povraćaj dijela uplaćenog novca jer joj je isporučena manja količina u odnosu na ugovorenu

10515 pregleda 8 komentar(a)
Pšenicu prodali iz trećeg pokušaja: Vladina delegacija uoči dolaska žitarice, Foto: gov.me
Pšenicu prodali iz trećeg pokušaja: Vladina delegacija uoči dolaska žitarice, Foto: gov.me

Kompaniji “”Atlas Mills” iz Tirane kojoj je država prodala pšenicu kupljenu u Francuskoj biće vraćeno skoro 16.000 eura jer joj je isporučena manja količina pšenice u odnosu na ugovorom predviđenu.

Kupac sa kojim je Uprava za katastar i državnu imovinu sklopila ugovor o prodaji pšenice uplatiio je 2.598.750 eura za kupovinu 10.500 tona, što je 247,5 eura po toni, dok je Komisija za primopredaju pšenice konstatovala da je albanskoj firmi predato 10.435,72 tona.

Ove informacije o povraćaju novca za isporučenu manju količinu pšenice Vlada je razmotrila na posljednjoj sjednici i zadužila Ministarstvo finansija da isplati novac.

Uprava za katastar i državnu imovinu uspjela je 1. novembra prošle godine iz trećeg pokušaja da na javnom pozivu dođe do kupca za prodaju pšenice, koja je u međuvremu postala državna imovina, a na javnom nadmetanju prijavio se samo jedan ponuđač - “Atlas Mills” sa ovlašćenim zastupnikom Ljubišom Stojovićem iz Podgorice.

U Vladinoj informaciji piše da je kupac dostavio svu potrebnu dokumentaciju, bankarsku garanciju od pet odsto od ukupnog iznosa, te je uplatio 2.598.750 eura za kupovinu 10.500 tona.

Međutim, nakon što je formirana Komisija za primopredaju pšenice, konstatovano je da je ukupna predata količina 10.435,72 tona.

”O količini koja je predata sačinjeni su izvještaju o izvaganom teretu po danima. Razlika od ukupno kupljene pšenice od 10.500 tona i izvagane količine iznosi 64,28 tona”, piše u informaciji.

Nakon toga je kupac tražio da mu se vrati 15.909 eura pa je, kako piše u informaciji, Uprava za državu imovinu tražila mišljenje od Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države koji je konstatovao da se albanskoj firmi razlika u novcu mora vratiti.

Resor bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić, u ime Vlade je u aprilu 2020. godine kupio pšenicu iz Francuske sa obrazloženjem stvaranja državnih rezervi zbog mogućih prekida snabdijevanja zbog pandemije koronavirusa. Za nju je tada plaćeno 2,4 miliona eura ili 229,23 eura po toni. Kompletan postupak nabavke kao i sve relevantne informacije u vezi sa pregovaranjem i kupovinom od firme “Transgrain France S.A.S.” tadašnja Vlada je proglasila tajnom.

Nakon povraćaja skoro 16.000 eura ukupni iznos koji će država prihodovati od prodaje pšenice biće 2,58 miliona, što je oko 180.000 eura, jer je pšenica prvobitno kupljena po cijeni od 2,4 miliona. Međutim, pšenica se više od godinu čuvala u tranzitnim silosima Luke Bar, a bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović ranije je kazao da to predstavlja mjesečni trošak za državu od skoro 50.000 eura i da država po tom osnovu trpi štetu.

Iz MER-a, dok je njime rukovodio Milatović je najavljivano da će dokumentacija koja se odnosi na nabavku i postupanje sa 10.500 tona pšenice koju je Vlada premijera Duška Markovića uvezla iz Francuske i smjestila u silose u Luci Bar biti predato državnom tužilaštvu, što je i urađeno.

Sekulićeva je tvrdila da je sve u toj nabavci bilo zakonito.

Bonus video: