Da li vas bespotrebno plaše sa rastom cijena nekretnina zbog inflacije ili ipak ne?

Rat u Ukrajini, posljedice rata, inflacija, rast cijena goriva kao i životnih namirnica povlače pitanja o tome šta će se dešavati sa tržištem nekretnina ubuduće. Neizvjesnost dovodi do turbulencija na berzi i velika je vjerovatnoća da će uticati na već uzburkano tržište nekretnina. Materijal za izgradnju takođe bilježi rast samim tim, to utiče na kupovnu cijenu i troškove održavanja kuća i stanova.

18750 pregleda 0 komentar(a)
Estitor, Foto: Estitor
Estitor, Foto: Estitor

Prema navodima Dojče banke (Deutsche Bank) velika recesija će se desiti, ne samo u Americi, već globalno. Takođe, ova banka prognozira da će biti potrebno dugo da se sve vrati u normalu što sugeriše da će centralna banka podići kamatne stope.

Poskupljenja “progutala” povećanje plata

Dok su plate u Crnoj Gori porasle zahvaljujući projektu “Evropa sad”, troškovi osnovnih životnih namirnica rastu još brže. Potrošačke cijene su prema određenim izvorima u martu porasle za 8.5% što predstavlja najveći rast u posljednjih 40 godina.

Prosječne cijene kuća i stanova, na svjetskom nivou, su skočile 14,3% u poređenju sa cijenama od prije godinu dana. Iako kamatne stope hipotekarnih kredita takođe rastu, povećavajući mjesečne rate, to još uvijek nije uticalo na smanjenje cijena nekretnina.

Procjene stručnjaka: Kad nas očekuje pad cijena nekretnina na tržištu?

Neki stručnjaci za stambena pitanja predviđaju da će cijene nekretnina sigurno pasti, posebno ako nastupi kriza. Oni tvrde da će najveća inflacija u poslednjih 40 godina smanjiti plate i štednju tako da će prodavci morati i svoju ponudu da prilagode kriznom stanju.Tržište je pregrijano i cijene su iznad nivoa kojeg bi trebalo da budu. Međutim, to se do sada još nije desilo.

Drugi tvrde suprotno. Po njima, cijene stanova će rasti, makar na kratkoročnom nivou. Cijene za rentiranje u Crnoj Gori su porasle čak i do 50%, a pored lokalnih i regionalnih potražioca, tu su i Ukrajinci i Rusi koji su izbjegli zbog rata.

Potražnja za nekretninama i dalje raste

Na svjetskom tržištu još uvijek vlada veća potražnja nego što je dostupno nekretnina na prodaju. Investitori i građevinari ne stižu da grade dovoljno da bi zadovoljili potražnju.Na smanjenje potražnje ne utiče ni rast cijena goriva. S obzirom na to, visoki troškovi goriva neminovno će uticati i na rast troškova preseljenja kao i na rast cijena namještaja. Ovo se takođe odnosi i na renoviranje.

Estitor
foto: Estitor

Sad već dobro poznati oglasnik za nekretnine, Estitor nudi isključivo pouzdane aktuelne ponude i predstavlja najveću bazu oglasa za nekretnine. Bez skrivenih troškova i dodatnih provizija na sajtu estitor.com možete pogledati ponudu koja broji više od 28 000 aktivnih oglasa i odabrati pravu nekretninu za sebe prije nego dođe do dodatnog poskupljenja.

Estitor
foto: Estitor

Šta traže građani Crne Gore?

Na osnovu naših istraživanja korisnici platforme estitor.com pretražuju najviše stanove u Podgorici i Budvi. Što se tiče pretrage kuća, Podgorica se opet nalazi na prvom mjestu, a odmah nakon nje i Bar. Pogledajte statistiku za ostale pretrage

Estitor
foto: Estitor