Čelanović: Ako Vlada CG da saglasnost za prodaju akcija EPCG, biće saučesnik u gubljenju energetske nezavisnosti

Kako je istakao Čelanović, "da bi prikrio pravi motiv, menadžment EPCG pravda ovakvu odluku dobijanjem sredstava za investicije"

3274 pregleda 2 komentar(a)
Čelanović, Foto: SD
Čelanović, Foto: SD

Generalni sekretar Socijaldemokrata Crne Gore Miloš Čelanović saopštio je da bi Vlada Crne Gore prodajom 10 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) omogućila “važnom regionalnom igraču” da počne da rovari i po našem energetskom sektoru.

"Ako Vlada zaista da saglasnost na prodaju 10 odsto akcija EPCG tzv. strateškom partneru, kojeg je inače prethodna već nacrtala, biće i formalno saučesnik u početku gubljenja energetske nezavisnosti, koja je predloslov ne samo ekonomske, nego i političke nezavisnosti male države poput Crne Gore", naveo je Čelanović u saopštenju koje je dostavila SD.

On je dodao da je nevjerovatno da, kako se sada čini, Vlada prihvata odricanje EPCG instituta poništenja sopstvenih akcija, čime na direktan način omogućava upliv uticaja sa strane, i to uticaja onih “važnih regionalnih igrača”, koji su najsrećniji zbog njihove, a naše, manjinske vlade.

Kako je istakao Čelanović, "da bi prikrio pravi motiv, menadžment EPCG pravda ovakvu odluku dobijanjem sredstava za investicije".

"Istih onih sredstva za investicije koje su odbili odbijannem da potpisu ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD)", dodao je Čelanović.

Prema njegovim riječima naredni dani će pokazati da li Vlada ovo radi svjesno ili nesvjesno.

"Ali je i samom laiku jasno da ako se krene u tom pravcu, to će značiti da se stvaraju pretpostavke za poznatog kupca da dođe do članstva u odboru direktora naše najvrijednije kompanije, a samim tim i do mogućnosti rovarenja po našem energetskom sektoru", istakao je Čelanović.

Čelanović je naveo da EPCG, jednostavno ne može i ne smije tražiti “strateškog” partnera u regionu, jer je, kako je dodao EPCG ubjedljivo najuspješniji privredni subjekat u energetskom sektoru u okruženju.

"Samim tim nema logike tražiti partnera (i to strateškog) u kompanijama sa lošijim poslovnim karakteristikama", zaključio je Čelanović.

Bonus video: