Vlada dužna pet miliona bivšim radnicima KAP-a

Bivši radnici pozvali Vladu da okonča spor kako bi smanjila štetu za državni budžet
62 pregleda 3 komentar(a)
radnici KAP protest, Foto: Boris Pejović
radnici KAP protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2017. 07:20h

Osnovni sud u Podgorici usvojio je u cjelosti tužbeni zahtjev i donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika Kombinata aluminijum kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otremnine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji Vlada nije željela da realizuje protekle dvije godine.

Presudu u korist ove grupe od 305 od ukupno 414 radnika, koji godinama čekaju na isplatu otpremnina, donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u ovom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac.

"Iznosi otpremnina se kreću u opsegu od 6.000 do 14.000 eura za pojedine tužioce, koji su od strane suda određeni u skladu sa socijalnim programom iz 2009. godine. Pozivamo Vladu da nakon ovog odmah pristupi isplati pripadajućih otpremnina svim radnicima KAP-a, bez obzira da li su učestvovali u postupku ili ne”, saopštili su “Vijestima” iz pregovaračkog tima bivših radnika koje predvodi Nikola Raković.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godine, njih 414, potražuju 5,45 miliona eura otpremnina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji nikad nije sproveden u praksi. Ovaj iznos biće uvećan za kamate i sudske troškove.

Bivši radnici su poručili juče da zahtijevaju okončanje dalje agonije i “da predstavnici Vlade odustanu od podnošenja žalbe Višem sudu i daljeg prolongiranja sudskog postupka”.

“Podnošenje žalbe bi u krajnjem prouzrokovalo samo dodatno finansijsko opterećenje po državu i građane, po osnovu sudskim troškova i zateznih kamata. S tim u vezi tražimo hiran sastanak sa predsjednikom Vlade radi postizanja dogovora i ispunjenja naših zahtjeva”, poručili su na kraju iz pregovaračkog tima.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili aluminijumsku kompaniju nakon uvođenja stečaja u drugoj polovini 2013. se petkom okupljaju na protest ispred zgrade Vlade. Tako je bio i juče.

Oskoro se očekuje i druga presuda Osnovnog suda, u predmetu po istom osnovu za grupu od oko 80 bivših radnika KAP-a.

Bonus video: