Kostić: Uspješna emisija obveznica znači da investitori maju povjerenja u crnogorske javne finansije

Kostić smatra i da ročnost od sedam godina pruža znatno relaksiraniji okvir za realizaciju fiskalne konsolidacije i smanjenje javnog duga u srednjoročnom periodu
51 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2018. 10:33h

Uspješno realizovana emisija obveznica po povoljnijim uslovima znači da međunarodno tržište kapitala, odnosno investitori, imaju povjerenja u crnogorske javne finansije, njihove izglede i održivost, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

„To, opet, povratno utiče na dalje jačanje povjerenja u našu fiskalnu održivost, što može rezultirati promjenom kreditnog rejtinga na bolje“, kazao je Kostić agenciji Mina-business.

Iz Vlade je u četvrtak saopšteno da je Crna Gora uspješno okončala emisiju obveznica vrijednih 500 miliona eura, čime je po kamatnoj stopi od 3,375 odsto i sa rokom otplate od sedam godina, omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu naredne, 2020. i 2021. godine.

Kostić smatra da uspješno realizovana emisija obveznica ima višestruki značaj za crnogorske javne finansije, a time i za Crnu Goru.

„Moglo bi se reći da je uspješno realizovanje emisije važnija stvar i od onoga što emisija znači sama za sebe za stabilizaciju javnih finansija, odnosno fiskalnu konsolidaciju“, saopštio je Kostić.

On je rekao da je od velikog značaja i to da je obezbijeđeno refinansiranje obeveza koje dospijevaju u ovoj i narednoj godini, koje su bile značajne po iznosima i ozbiljno prijetile ukupnom procesu fiskalne konsolidacije.

Kostić smatra i da ročnost od sedam godina pruža znatno relaksiraniji okvir za realizaciju fiskalne konsolidacije i smanjenje javnog duga u srednjoročnom periodu.

„Svaki od navedenih elementa ide u prilog podizanju povjerenja investitora sa tržišta kapitala u crnogorske javne finansije, što će, u budućnosti i biti objektivizovano kroz dalji pad kamata na zaduživanje i podizanje crnogorskog kreditnog rejtinga“, zaključio je Kostić.

Bonus video: