Prosječna plata u aprilu 707 eura

Zarade u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva porasle za 38,9 odsto

1946 pregleda 17 komentar(a)
Plate u sektoru osiguranja među najvećim: (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Plate u sektoru osiguranja među najvećim: (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Prosječna neto zarada u Crnoj Gori za april iznosila je 707 eura i veća je za tri eura u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci Monstata.

”Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu 2022. godine u odnosu na mart zabilježile rast od 1,9 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 1,4 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Ako se podaci uporede s aprilom prethodne godine plate su, zbog ekonomskih reformi u okviru programa “Evropa sad”, veće za 33,6 odsto, odnosno za 178 eura.

Po sektorima djelatnosti najveće plate od 1.187 eura su u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, dok prosječne plate iznad 1.000 eura ima još sektor u snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom. Prema podacima, najniže zarade u iznosu od 571 eura su u prerađivačkoj industriji, dok su one u sektoru trgovine 591 eura.

Najveći rast plata u odnosu na mart zabilježen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu gdje su zarade porasle za čak 38,9 odsto, pa su u aprilu iznosile 660 eura, što je povećanje od 185 eura u odnosu na mart.

”Pad prosječne zarade u aprilu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti - poslovanje s nekretninama (tri odsto), stručne, naučne i tehničke djelatnosti (2,3 odsto), usluge smještaja i ishrane (1,8 odsto), prerađivačka industrija (0,2 odsto) i državna uprava (0,1 odsto)”, navodi Monstat.

Bonus video: