Timonije sa Damjanovićem: Kroz investicije i konkretnu podršku Francuska namjerava da bude što prisutnija u Crnoj Gori

Ocijenjeno je da "postoji prostor za efikasnijim korišćenjem sredstava iz evropskih fondova koji su dostupni Crnoj Gori, naročito za sjeverne opštine kojima je podrška najpotrebnija"

1910 pregleda 0 komentar(a)
Timonije i Damjanović, Foto: Ministarstvo finansija
Timonije i Damjanović, Foto: Ministarstvo finansija

Namjera Francuske je da kroz investicije i konkretnu podršku bude što prisutnija u Crnoj Gori, poručio je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije tokom prvog zvaničnog susreta sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

"Odgovornim, posvećenim i transparentnim vođenjem javnih finansija i njihovim jačanjem - Crna Gora će snažnije stremiti evropskom putu", poruka je sa sastanka, navodi se u saopštenju Iz Ministarstva finansija.

Ocijenjeno je da, kako piše u saopštenju, "postoji prostor za efikasnijim korišćenjem sredstava iz evropskih fondova koji su dostupni Crnoj Gori, naročito za sjeverne opštine kojima je podrška najpotrebnija".

Kako se navodi Timonije je podsjetio na sredstva koja Francuska opredjeljuje za zelenu ekonomiju, a kojima može raspolagati i Crna Gora, dok je Damjanović istakao da očekuje da se kroz konkretne primjere saradnje radi na boljoj reputaciji Crne Gore, kada je u pitanju finansijska stabilnost i približavanje francuskom tržištu.

"Timonije je kazao da dvije države karakteriše odnos povjerenja te da Francuska Crnoj Gori daje puni podstek na evropskom putu, kao i da je tu za stručnu i tehničku pomoć, između ostalog i preko Francuske razvojne agencije", piše u saopštenju.

Zaključuje se da je analizirana dosadašnja privredna saradnja zemalja sa akcentom na najizazovnije oblasti, u prvom redu - carine, upravljanje slobodnim carinskim zonama, ali i saobraćajnu infrastrukturu.

Bonus video: