Adrović: Podrškom porodicama i razvojem hraniteljstva intezivirati rad na smanjenju broja djece u institucijama

Žunić je istakla da "svako dijete treba porodicu i da je zato veoma važno da se jačaju usluge podrške porodicama koje se nalaze u kriznim situacijama i time se spriječi izmještanje djece iz biološke porodice".

3002 pregleda 1 komentar(a)
Žunić i Adrović, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Žunić i Adrović, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Razvijanje i jačanje usluga podrške porodicama, razvijanje hraniteljstva i prevencija i zaštita djece od svih oblika nasilja i eksploatacije strateški su prioriteti oko kojih su se usaglasili ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i vršiteljka dužnosti šefa predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Sabina Žunić.

To je saopšteno iz ovov vladinog resora.

Kako se dodaje na sastanku je saopšteno da će Unicef nastaviti da pruža podršku ministarstvu u reformi sistema socijalne i dječje zaštite u cilju boljeg unapređenja pokrivenosti, kvaliteta i održivosti osnovnih usluga, kao i na poboljšanju mjera zaštite djece od svih oblika nasilja i ekspolatacije.

Takođe, navode iz Ministarstva, sagovornici su se saglasili da bi što prije trebalo preduzeti aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje broja djece bez roditeljskog staranja u institucijama.

"Intenziviraćemo rad na smanjenju broja djece u institucijama kroz podršku biološkim porodicama kao i na razvoju hraniteljstva, sa posebnim akcentom na razvoju specijalizovanog hraniteljstva. Trenutno sprovodimo aktivnosti na izradi Strategije deinstitucionalizacije i uz eksperstku podršku Unicefa očekujemo da ona bude izrađena do kraja ove godine", rekao je Adrović.

Žunić je istakla da "svako dijete treba porodicu i da je zato veoma važno da se jačaju usluge podrške porodicama koje se nalaze u kriznim situacijama i time se spriječi izmještanje djece iz biološke porodice".

"Ukoliko je u najboljem interesu da se dijete izmjesti iz porodice, potrebno je da bude smješteno u hraniteljsku porodicu, a ne u instituciju. U Crnoj Gori preko 100 djece je bez roditeljskog staranja, a među njima ima i djece sa smetnjama u razvoju. Sva ova djeca bi trebalo da žive u toplom porodičnom okruženju i u tom smislu, neophodno je jačanje sistema hraniteljstva. Unicef je srećan da podrži ove napore Ministarstva", istakla je Žunić.

Adrović je naglasio, kako se navodi, značaj zaštite djece od svih oblika nasilja i rekao je da će poseban akcenat ministarstvo "dati zaštiti djece od svih oblika nasilja i jačanju kapaciteta cantara za socijalni rad na zaštiti djece od porodičnog i drugih oblika nasilja. S tim u vezi, jačaće se kapaciteti centara za socijani rad kroz povećanje broja voditelja slučajeva.

"Ministarstvo i Unicef pozdravili su odluku Vlade Crne Gore o obezbjeđivanju sredstava za dječji dodatak za svu djecu do 18 godina, kao veoma važnu finansijsku podršku porodicama, naričito porodicama koje žive ili su u riziku od siromastva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: