EPCG: Ne interesuje nas uređivačka politika, već mogućnost da se reklamiramo na jednoj od najposjećenijih platformi

"Ukoliko iz Ministarstva kulture i medija ili bilo kog drugog nadležnog organa stigne dopis koji se odnosi na bilo kakva ograničenja razumije se da ćemo slijediti te instrukcije"

4506 pregleda 10 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Za promociju Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) koristimo sve uticajne platforme, počev od klasičnih medija, preko internet platformi, zaključno sa sponzorisanjem aktivnosti popularnih institucija i manifestacija.

To je saopšteno iz Sektora za korporativne komunikacije EPCG da bi, kako su naveli, upoznali javnost i građane "sa bitnim činjenicama u vezi sa prozivkama povodom poslovne saradnje sa NVO IN4S".

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je ranije danas "da EPCG i CEDIS finansiraju neregistrovani portal IN4S".

"I EPCG i CEDIS imaju potpisane ugovore sa neregistrovannim portalom IN4S. EPCG od 1. novembra 2021. uplaćuje 600 eura bez PDV-a mjesečno portalu IN4S za objavu banera, a CEDIS od 2. marta 2022. mjesečno 338 eura sa PDV-om (280 eura bez) portalu IN4S za slične usluge", objavio je CGO na Tviteru.

IZ EPCG navode da su ovih dana bili u prilici "da svjedoče optužbama na račun uspostavljanja poslovne saradnje sa NVO IN4S, koja se realizuje kroz reklamiranje na internet platformi IN4S.

"Elektroprivreda Crne Gore redovno dobija ogroman broj predloga za uspostavljanje poslovne saradnje u vidu reklamiranja na portalima u zamjenu za finansijsku nadoknadu. Prilikom definisanja odluke o tome sa kim ćemo uspostaviti saradnju, rukovodimo se isključivo procjenom isplativosti, odnosno broja ljudi do kojih naša reklama, odnosno poruka, u vidu banera, može da dopre, uz uslov da se radi o platformama koje svojim djelovanjem ne vrijeđaju javni poredak i moralne standarde zajednice", piše u saopštenju EPCG.

Konkretno, kažu iz EPCG, 1. novembra 2021. je sa NVO IN4S "potpisan Ugovor o poslovnoj saradnji".

"Kojim je definisano da se reklama naših akcija i projekata (Podijelimo teret, Solari 3000+ i 500+...) za čiju realizaciju je potrebno učešće što većeg broja građana, pojavljuje na internet platformi IN4S. Ključni kriterijum za prihvatanje NVO 'IN4S' kao partnera bila je lako provjerljiva činjenica da je internet platforma IN4S, u kontinuitetu, među najpopularnijim u Crnoj Gori. Pitanja kojima se barata u dijelu javnosti, a koja se odnose na to kako i po čijoj dozvoli IN4S radi, kakva im je uređivačka politika, da li se nalaze u evidenciji medija i slično, Elektroprivrede Crne Gore ne interesuju, jer je jedino što nas, u tom smislu, zanima – mogućnost da se reklamiramo na internet platformi koja, prema podacima Similarweba i Google Analyticsa, mjesečno ostvaruje preko dva miliona posjeta, što je, kao što je već navedeno, čini jednom od najposjećenijih platformi u Crnoj Gori", navode iz EPCG.

Kako kažu "vođeni istom logikom, putem dodjele donacija i sponzorstava, reklamiraju se i na sportskim, kulturnim i drugim događajima".

"A, prisutni smo i na društvenim mrežama, gdje takođe, na svojoj stranici, sponzorišemo one objave za koje procjenjujemo da je važno da dođu do što većeg broja korisnika. Ni festivali ni mnoge druge manifestacije se ne nalaze u Evidenciji medija, ali to nije prepreka za reklamiranje na istima ukoliko za to postoji poslovni interes. Sumarno, EPCG se, po raznim osnovama, reklamira na različitim platformama i, do sada, nikada nijesmo dobili bilo kakav dokument od nadležnih organa, kojim se izričito zabranjuje reklamiranje na internet platformama koje se ne nalaze u evidenciji medija. Štaviše, nikad i nigdje nijesmo dobili dopis kojim se mogućnost reklamiranja ograničava isključivo na medije ili, nadalje, na medije koji se nalaze u pomenutoj Evidenciji", poručuju iz EPCG.

Iz EPCG kažu da je Ministarstvo kulture i medija najavilo da planira da u novim zakonskim rješenjima predvidi da se organi javnog sektora, pa samim tim i privredna društva u kojima država ima većinsko vlasništvo, obavežu da se ne mogu oglašavati u medijima koji nijesu upisani u Evidenciju, odnosno koji ne žele da prihvate prava i obaveze koji proizilaze iz Zakona o medijima.

"Da li to znači da do sada nije postojalo ograničenje te vrste ili se, generalno, mogućnost reklamiranja kompanija svodi isključivo na (evidentirane) medije, čime bi se, između ostalog, isključila mogućnost reklamiranja putem sponzorisanja značajnih sportskih, kulturnih, naučnih, prosvjetnih institucija i manifestacija, stvar je procjene nadležnih organa i mi smo dužni da slijedimo zakonske norme", pitaju iz EPCG.

Kako su istakli ukoliko iz Ministarstva kulture i medija ili bilo kog drugog nadležnog organa stigne dopis koji se odnosi na bilo kakva ograničenja, "razumije se da će slijediti te instrukcije".

"Nastavljamo da štitimo interes EPCG na svim dostupnim platformama i nemamo namjeru da se upuštamo u eventualne političke obračune između različitih medija, a još manje da dozvolimo da EPCG služi kao sredstvo za obračun između raznih centara moći", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: