Odžić: Smanjenje akciza jedini model za uticaj na previsoke cijene koje se plaćaju na pumpama

Socijaldemokrate su pozvale Vladu i resorna ministarstva da sa pažnjom prate promjene na svjetskom tržištu, kako bi se našao način za sprječavanje dodatnih inflatornih šokova izazvanih povećanjem cijena goriva, energenata ili hrane

3665 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija pozdravila je odluku Vlade da za još 10 odsto smanji akcize na gorivo.

Time će, kako navodi član Predsjedništva te partije Petar Odžić, omogućiti da narednih 15 dana imamo niže ili barem iste cijene goriva.

Smanjenje akciza, kako navodi, za sada ostaje jedini model za uticaj na "previsoke cijene koje građani i privreda plaćaju na pumpama".

On dodaje da nažalost na cijene goriva na berzi ne možemo uticati, a da je njihov rast jdominantno izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu koja traje već 100 dana.

"SDP je od 2018-te, u vrijeme mandata obje prethodne vlade snažno insistirala na smanjenju akciza kako bi se očuvao standard građana i omogućili bolji uslovi za crnogorske privrednike. Danas smo svjedoci da je ova inicijativa bila itekako potrebna i da su upravo previsoke akcize bile uzrok značajno skupljeg goriva u Crnoj Gori nego što je ono bilo u Austriji, Luksemburgu, Češkoj ili Sloveniji, odnosno nekim od najrazvijenih država Evrope", navodi se u njegovom saopštenju.

Prema njegovim riječima, prihodi države će se kad je u pitanju akciza smanjiti, ali kako se na ukupnu sumu obračunava i PDV, zbog visoke cijene samog goriva "po tom osnovu će se naplatiti značajno veća sredstva od planiranih za ovu godinu".

Oni su pozvali Vladu i resorna ministarstva da sa pažnjom prate promjene na svjetskom tržištu, kako bi se našao način za sprječavanje dodatnih inflatornih šokova izazvanih povećanjem cijena goriva, energenata ili hrane.

Bonus video: