Budva: Blokirane i Kneževićeve hale

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 51.464 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid

26387 pregleda 5 komentar(a)
Blokirano zemljište u Budvi (arhiva/ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Blokirano zemljište u Budvi (arhiva/ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Serija blokada zbog nagomilanih poreskih dugova imovine firmi povezanih s optuženim biznismenom Duškom Kneževićem, Opština Budva nastavila je ponovnim upisom hipoteke na firmu “Expo Budva”, blokirajući zemljišni kompleks na kome se nalazi hala i montažne kućice za izdavanje Jadranskog sajma.

Time je Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda, praktično blokirala firmu koju je prije više od decenije osnovala sa Jadranskim sajmom, kada je bila vizija da Budva dobije veliki kongresni centar.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 51.464 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Godinama Kneževićeva firma ne plaća porez na nepokretnost, pa je istu parcelu s objektima Opština blokirala i prije četiri godine na ime poreskog duga 35 hiljada eura, da bi dvije godine kasnije - u martu 2020. godine - Uprava lokalnih javnih prihoda ponovo posegla za radikalnom mjerom kako bi osigurala da će dugovanje od 92.000 eura biti izmireno i “stavila šapu” na atraktivnu parcelu na samo 20 metara od Slovenske plaže.

Opština i “Jadranski sajam”, firma u većinskom vlasništvu Atlas grupe u kojoj je predsjednik borda direktora Duško Knežević, osnovale su 2009. zajedničku kompaniju “Expo Budva”, s ciljem da se na objedinjenim parcelama, vlasništvu i jednih i drugih, gradi savremeni sajamski i kongresni centar. Međutim, do realizacije te ideje nije došlo, a Opština je ipak godinama imala svoje predstavnike u upravljačkoj strukturi.

Do razmimoilaženja je došlo prije tri i po godine, nakon što je mimo odobrenja lokalne vlasti, “Expo Budva” dala saglasnost turskoj kompniji “Mia investments” da gradi luksuzni hotel “Mia Budva” s dvije kule od 15 i 16 spratova, na parceli od 8.500 kvadrata ispred sajamskih hala, koja je u vlasništvu firme “Safiro beach”.

Knežević je optuživao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i nekadašnjeg ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića da stoje iza firme Safiro beach i da su mu oteli parcelu, što su oni demantovali.

Sada tu parcelu kontroliše porodična firma predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, koja je od banke otkupila milionska potraživanja “Safiro beach”.

Turci su dobili saglanost i od Ministarstva održivog razvoja za svoj projekat, ali je Opština to rješenje osporila pred Upravnim sudom.

Da je bilo malverzacija u firmi “ Expo Budva”, istraživalo je Specijalno državno tužilaštvo dok je na njegovom čelu bio Milivoje Katnić, pa je čak nezvanično najavljivano i podizanje optužnice.

Naime, Ugovorom o prenosu prava nepokretnosti, koji je zaključen krajem avgusta 2009. godine, Opština je sa svojim parcelama na području “Jadranskog sajma” s akcionarima stekla udio od 21,96 odsto u firmi “Expo Budva”.

No, i pored toga, kako sumnja SDT, Knežević je svojevoljno zemljište “Jadranskog sajma” založio pod hipoteku, jer je na osnovu te imovine podigao tri milionska kredita kod “Pireus banke” u njihovoj filijali u Londonu.

SDT je navodno vjerovalo da je Knežević dva milionska kredita uzeo u “Pireus banci” prije nego što je platio tržišnu naknadu u procesu privatizacije “Jadranskog sajma”, dok je treći kredit uzeo 2015. godine, dva mjeseca nakon plaćanja te naknade.

Kredite je, kako se sumnja, podigao u periodu dok je “Jadranski sajam” imao pravo korišćenja, ali ne i svojinsko pravo nad katastarskim parcelama.

”Jadranski sajam” je privremeni objekat, bez građevinske dozvole, pa je sporno da li je zemljište na njemu moglo i biti predmet transformacije i privatizacije, koje je biznismen kasnije unio u osnivački kapital firme.

Inače, još prije tri godine, rješenjem Višeg suda u Podgorici - blokirano je više poslovnih zgrada, građevinska parcela, ali i vrijedno zemljište tik iznad Slovenske plaže...

I Kamenovo blokirano

Kneževićeve kompanije u vrhu su poreskih dužnika Opštine Budva, a lokalna uprava je sredinom maja drugi put u proteklih nekoliko mjeseci blokirala veliki zemljišni kompleks u zaleđu plaže Kamenovo, od 33 hiljade kvadrata.

To je učinjeno kako bi se osigurali da će kompanija “Rekretaurs” vratiti dug.

Najnovija blokada upisana je na ime potraživanja od 18 hiljada eura, na ime rješenja o prinudnoj naplati koje je donijela Uprava lokalnih javnih prihoda.

Opština Budva blokirala je atraktivni komad zemlje, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmarlište i početkom februara, kada je upisana hipoteka 88 hiljada eura, na ime duga za porez na nepokretnost.

Uprava lokalnih javnih prihoda je tokom prošle i ove godine upisla hipoteku praktično na imovinu svih Kneževićevih firmi u Budvi, zbog neplaćenog poreza na nepokretnost.

Na spisku poreskih dužnika pored Expo Budva i Rekreaturs su i Attika Land, Mogren hill, Mogren garden, Expo invest.

Bonus video: