Građani i firme za struju duguju 175 miliona eura (INFOGRAFIK)

Iz EPCG saopšteno da je ukupan dug smanjen za oko 2,7 miliona eura u odnosu na kraj 2021.

16338 pregleda 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani i firme dugovali su krajem maja Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) gotovo 175 miliona eura za utrošenu električnu energiju.

Iz EPCG je “Vijestima” saopšteno da je ukupan dug smanjen za oko 2,7 miliona eura u odnosu na kraj 2021. godine, kada je iznosio skoro 177 miliona eura.

Iz Sektora za korporativne komunikacije su odgovorili da su krajem maja domaćinstva dugovala oko 114 miliona eura, što je za oko 4,7 miliona eura manje u odnosu na kraj prošle godine.

Dug ostalih potrošača iznosio je više od 60 miliona eura i veći je u odnosu na kraj 2021. za više od dva miliona eura.

Iz EPCG su za “Vijesti” saopštili da 57 odsto kupaca iz kategorije domaćinstva, odnosno oko 216.000, redovno izmiruju obaveze po osnovu utrošene elektične energije, a samim tim ostvaruju i popust na računima.

EPCG ima registrovano 417.858 potrošača, od čega je 376.209 domaćinstava, dok je u kategoriji ostala potrošnja evidentirano 41.649 korisnika.

Proporcionalno broju potrošača, u kategoriji domaćinstava najveći dužnici za utrošenu električnu energiju su Bjelopoljci, a najredovnije platiše Tivćani.

Iz EPCG su saopštli da prosječan dug po potrošaču u Bijelom Polju iznosi 639,68 eura, dok je u Tivtu više nego deset puta manji - 60,91 euro po potrošaču.

Zbog duga za utrošenu struju sa mreže je trenutno isključeno 9.144 domaćinstva, odnosno svaki četrdeset i prvi registrovani potrošač.

Iz kategorije ostala potrošnja sa elektromreže isključena su 1.424 potrošača.

Za neblagovremeno plaćanje, na računima za struju EPCG domaćinstvima i ostalim potrošačima obračunava kamatu i po tom osnovu prihoduje značajan iznos.

Iz EPCG “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje koliko su prošle godine i za prvih pet mjeseci ove naplatili novca po osnovu kamate od građana i ostalih potrošača zbog neblagovremenog plaćanja računa za utrošenu električnu energiju.

”S obzirom na to da je tek završen obračun za mjesec maj 2022, trenutno nismo u mogućnosti da dostavimo tražene podatke jer su još u toku materijalizacije izvještaja”, navodi se u odgovoru.

Najveća crnogorska kompanija zateznu kamatu neredovnim platišama obračunava po stopi od osam odsto.

”Po odluci Centralne banke Crne Gore o utvrđivanju stope zatezne kamate za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine, zatezna kamata iznosi 8 odsto. Podsjećamo na činjenicu da se zatezna kamata za neblagovremeno plaćanje utrošene električne energije obračunava na osnovu odluke Odbora direktora EPCG, saglasno Zakonu o visini stope zatezne kamate”.

Navode da su računi domaćinstava po osnovu zatezne kamate uvećani u prosjeku za oko 3,7 odsto, a kod kategorije ostala potrošnja za 1 odsto.

Prosječan iznos kamate u kategoriji domaćinstva za april 2022. godine iznosio je 1,62 eura, a za maj 1,68 eura. Prosječan iznos kamate u kategoriji ostala potrošnja za april 2022. iznosio je 8,56 eura, a za maj 8,64 eura.

Bonus video: