Sekulić, Anđelić i Kovačević odlučuju o prigovoru EPCG

Privremena mjera je donijeta 4. maja i njome je zabranjena kupovina akcija Rudnika uglja Pljevlja po cijeni od 6,4 eura, a koja je data po osnovu javne ponude EPCG od 29. marta
116 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.05.2018. 19:14h

Vijeće Privrednog suda ove sedmice će razmatrati prigovor Elektroprivrede (EPCG) na odluku da se privremeno zabrani kupovina akcija Rudnika uglja Pljevlja. O tom prigovoru, prema informacijama “Vijesti”, odlučivaće tročlano Vijeće Privrednog suda kojim će predsjedavati izvršni sudija Nataša Sekulić. Članovi Vijeća biće stečajne sudije Miodrag Anđelić i Ivan Kovačević.

Privremena mjera je donijeta 4. maja i njome je zabranjena kupovina akcija Rudnika uglja Pljevlja po cijeni od 6,4 eura, a koja je data po osnovu javne ponude EPCG od 29. marta. Kupovina akcija je stopirana svega nekoliko sati uoči isteka krajnjeg roka za davanje prodajnih naloga u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA). Odluku “kako bi se spriječio nastanak nenadoknadive štete”, van ročišta, je donijela sudija Nataša Bošković razmatrajući tužbu manjinskog akcionara EPCG, M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića, koji je tražio da se poništi odluka EPCG o preuzimanju Rudnika i donese privremena mjera zabrane kupovine akcija. Odluku o preuzimanju svih akcija Rudnika 26. marta na skupštini akcionara EPCG nijesu donijeli glavni vlasnici, država i A2A (zbog mogućeg konflikta interesa), već predstavnici manje od 0,09 odsto akcija sakriveni iza kastodi računa CKB banke. Miličković tvrdi da je “organizator ovog kriminalnog poduhvata morao na samom početku skupštine EPCG jasno utvrditi ko je, a ko nije u konfliktu interesa”.

“Međutim, upravo se u toj magli željela odigrati čitava predstava, a pod izgovorom dva ključna akcionara: država i A2A koji imaju 99 odsto akcija da žele ‘otkloniti svaku eventualnost da su u konfliktu interesa’, žele se suzdržati od glasanja, pa ih želim javno upozoriti da je mnogo veći zločin izvršiti trgovinu u konfliktu interesa nego samo glasati”, istakao je Miličković.

Ovaj slučaj, kako dodaje, govori o visokom stepenu zarobljenosti državnih institucija kao što su Agencija za sprečavanje korupcije i Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) kojima je jednostavnije bilo da “vrući krompir prebace u dvorište Privrednog suda”.

“Advokatica EPCG Azra Jasavić, kao javna i politička ličnost, još ima šansu da pojasni svojim poslodavcima da odustanu od ovog suludog nauma, jer trgovati sami sa sobom kao što žele, u ovom slučaju oba glavna akcionara je po definiciji pranje para i visoka korupcija, a gospođa advokatica ima obavezu i prema javnosti da kaže svojim poslodavcima: ‘Kako ste u konfliktu interesa kod glasanja, isti ne možete izbjeći ni kod trgovanja’. Advokatica Jasavić je na potezu”, zaključio je Miličković.

Iz MANS-a su juče poručili da odluka Privrednog suda o prigovoru EPCG u vezi sa kupovinom Rudnika uglja mora biti isključivo u javnom interesu i zasnivati se na realnim i pouzdanim informacijama. Kao što je MANS ranije objavio, analiza procjene Dilojta, pokazala je da je vrijednost Rudnika precijenjena za najmanje 12 miliona eura, te da je vrijednost akcije od 6,4 eura neutemeljena.

Na prodaju više od 96% akcija RUP-a

U CDA se, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nalaze nalozi za prodaju više od 96 odsto akcija Rudnika uglja po približno željenoj cijeni od 6,4 eura, koju su tražili još krajem 2016. vlasnici kontrolnog paketa akcija RUP-a A2A i Aco Đukanović, rođeni brat bivšeg premijera i sadašnjeg crnogorskog predsjednika. Kako je naloge za prodaju dalo više od 75 odsto vlasnika akcija RUP-a, u slučaju da Vijeće Privrednog suda ukine privremenu mjeru, biće neophodno da EPCG objavi dodatni rok od 15 dana za kupovinu preostalih akcija RUP-a.

Bonus video: