”Kotor” će ploviti za unajmitelja iz SAD-a

”Na brodu su u proteklih mjesec dana završeni skoro svi neophodni remontni radovi na brodskom trupu, mašinskom kompleksu, instalacijama, štivama i palubnoj opremi..."

3180 pregleda 1 komentar(a)
Remont koštao milion eura: Brod “Kotor, Foto: Crnogorska plovidba
Remont koštao milion eura: Brod “Kotor, Foto: Crnogorska plovidba

Crnogorska plovidba (CP) sklopila je ugovor o vremenskom najmu (time charter) za svoj brod “Kotor” sa jednim unajmiteljem iz SAD-a po cijeni nešto većoj od 20.000 dolara na dan.

Potvrđeno je to “Vijestima” iz menadžmenta državne pomorske kompanije, uz napomenu da će “Kotor” za novog unamljitelja početi da plovi od naredne nedjelje, čim izađe iz brodogradilišta Jalova u Turskoj u kome se privodi kraju njegov remont, dokovanje i tzv. petogodišnja obnova klase. Iz poslovnih razloga izvor “Vijesti” nije mogao navesti ime novog unajmitelja.

”Na brodu su u proteklih mjesec dana završeni skoro svi neophodni remontni radovi na brodskom trupu, mašinskom kompleksu, instalacijama, štivama i palubnoj opremi, a koje su nadgledali i ispektori klasifikacionog društva Bureau Veritas koje je brodu obnovilo tzv. klasu, odnosno produžilo važenja papira o njegovoj tehničkoj ispravnosti za plovidbu za narednih pet godina. Uz to, na brod je ugrađen i novi sistem za tretman balastnih voda UV i infracrvenim zracima, što je obaveza za ugradnju na sve brodove po međunarodnim konvencijama, pa računamo da će nas kompletan remont koštati preko milion eura”, kazao je juče sagovornik “Vijesti” iz menadžmenta kompanije.

Pored posade broda kojim komanduje kapetan duge plovidbe Vido Perović, dokovanje i remon “Kotora” u Turskoj nadgledao je tehnički direktor i dvojica članova Odbora direktora kompanije koji su po struci mašinski i inženjeri brodogradnje, kako bi se učinilo sve da se na brodu najjeftinije i najefikasnije, otklone razni tehnički i nedostraci uzrokovani lošijim odžavanjem proteklih godina.

Kompanija je novac za remont, odnosno obavezni petogodišnji tzv. dry dock and special survey “Kotora” obezbijedila iz sopstvenih sredstava, kao što je to uspjela da uradi i sa novcem za predstojeću uplatu redovne polugodišnje rate kineskoj Exim banci, za gradnju i kupovinu “Kotora” i drugog broda “21. maj” 2012. godine. Ta rata Kinezima će biti uplaćena do kraja mjeseca. Kompanija zbog lošeg poslovanja za vrijeme bivšeg DPS-SD-BS menadžmenta u proteklom periodu najčešće nije mogla sama da uplaćuje polugodišnje rate u iznosima od po 2,62 miliona dolara za otplatu kineskog kredita, pa je to u njeno ime kao garant, činila država.

Stvari su se promijenile nabolje od prošle godine kada je imenovan aktuelni Odbor direktora kojeg čine kapetan duge plovidbe Jovo Lazarevič kao predsjednik i članovi Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Željko Dedijer i Nemanja Petrović. Kompanija je lani redefinisala odnose sa dotadašnjim dugogodišnjim unajmiteljem brodova – kompanijom “Sea Pioneer” iz Londona i za između dva i po i tri puta, povećala najamnine po kojima su dva borda plovili u “vremenskom najmu” za tog partnera. Stoga je CP lani izašla iz višegodišnijih gubitaka i poslovnu godinu okončala sa skromnom dobiti, a u januaru ove godine sama je optlatila za kineski kredit prvu ratu od 2,62 miliona dolara.

”Uz pomoć jednog američkog brokera i podršku menadžmenta čuvene bokeljske privatne brodarske kompanije “Dabinović Shipping” iz Monaka za koju taj broker najčešće radi, uspjeli smo da napravimo vrlo dobar aranžman za brod “Kotor” sa novim unajmiteljem iz SAD. Brod je zaključen u “vremenski najam” na godinu uz dnevnu najamninu nešto veću od 20.000 dolara sa ugovorenim područjem Sjeverni Atlantik-Mediteran za tzv. redelivery, odnosno vraćanje broda vlasniku kada najam istekne, kao i sa ugovorenom brzinom plovidbe od “oko 13 čvorova”, što nam potpuno odgovara s obzirom na stanje i tehničke mogućnosti broda”, kazao je izvor “Vijesti”, dodajući da je taj unajmitelj renomiraniji od “Sea Pioneera” za koga je “Kotor” plovio u proteklih deset godina.

Slijedi i remont broda “21.maj”

Jednogodišnji najam za tzv. “handy size bulkcarriera” kakav je “Kotor” za preko 20.000 dolara dnevno se može smatrati vrlo dobrim poslom jer vozarine na svjetskom tržištu za taj tip brodova za prevoz rasutog tereta su neko vrijeme u laganom opadanju. To uzrokuje činjenicu da se neki bulkeri od 35.000 tona kakav je “Kotor” trenutno već ugovaraju i na kraće periode za jedno putovanje i po značajnoj nižoj vozarini od nove koju je CP ugovorila.

Brod “21. maj” je u najmu “Sea Pioneera” po cijenu od 18.200 dolara na dan. Taj najam ističe krajem jula, a u avgustu i njemu ističu papiri, pa mora na redovni petogodišnji remont, dokovanje i pregled od klasifikacionog društva. U CP računaju da će novac za ovaj remont obezbijediti iz sopstvenih izvora, a što bi uz završeni remont “Kotora” i plaćene obje ovogodišnje rate kredita Kinezima, značilo vrlo dobru perspektivu za kompaniju u narednom periodu.