"Svi resursi koji pripadaju Morskom dobru više se neće davati ispod realnih vrijednosti zakupa"

Do sada pojedine plaže davane u zakup po nerealno niskim cijenama do 500 eura za godišnju zakupninu

8157 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore danas je prihvatila predlog Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom te usvojila izmjene i dopune Cjenovnika početnih naknada za zakup i korišćenje morskog dobra.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kako je "Vijestima" rečeno stava je "da se svi resursi koji pripadaju morskom dobru neće davati ispod realnih vrijednosti zakupa, kakva je praksa bila u prethodnom periodu".

"Javno preduzeće je vodeći računa o lokacijama u zoni morskog dobra, konstatovalo da je važeći Cjenovnik iz 2019.godine u pogledu zona pojedinih lokacija, u prethodnom periodu bio prilgaođen željama i zahtjevima pojedinaca. Djelovi morske obale koje su lokalno stanovništvo i turisti po njihovoj posjećenosti, opremljenosti i eksluzivnosti prepoznali kao atraktivne destinacije, bili su u visini godišnje naknade ispod svake realne cijene. Iz tog razloga, bilo je neophodno da se predmetne lokacije zoniraju na drugi način u odnosu na važeći Cjenovnik iz 2019. godine", naglašavaju u ovom preduzeću.

Napominju da je Javno preduzeće "Morsko dobro" započelo u 2021. godini i nastavilo u tekućoj godini izmjene i dopune Cjenovnika, kako bi, kako kažu, bio formiran da po realnim cijenama pristupe objavljivanju tendera u budućem periodu za sve lokacije za ustupanje na korišćenje morskog dobra.

"Nova cjenovna politika će doprinijeti uvećanju prihoda Javnog preduzeća, u narednom periodu, a koji će biti usmjeren na ulaganje u obalnu infratukturu, a samim tim i upotpuniti turističku ponudu Crne Gore kao atraktivne destinacije. Važno je napomenuti da se usvojene Izmjene i dopuna cjenovnika početnih naknada ne odnose na zakupce koji izvršavaju obaveze u skladu sa zaključenim Ugovorima o korišćenju do 31.12.2023. godine", ističu u javnom preduzeću.

Podsjećamo da su do sada pojedine plaže davane u zakup po nerealno niskim cijenama do 500 eura za godišnju zakupninu, velike povoljnosti su bile i za hotelijere koji su dobijali najatraktivnije djelove, ali i za zakupce na Adi Bojani.

Bonus video: