Zbrinjavanje podobnih na brzinu?

Direktor CEDIS-a kaže da je izmjene tražilo prethodno rukovodstvo MKI, a iz sindikata da je predloženo da se stambeni fond za menadžere poveća 400 odsto u odnosu na radnike

35909 pregleda 19 komentar(a)
Na sjednicu će i predstavnici sindikata: Čađenović, Foto: CEDIS
Na sjednicu će i predstavnici sindikata: Čađenović, Foto: CEDIS

Bivše rukovostvo Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) tražilo je od rukovodstva Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) da izmijeni Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u toj državnoj kompaniji kako bi se izbrisala odredba po kojoj izvršni direktor ima diskreciono pravo da rješava stambeno pitanje srednjem menadžmentu.

Za “Vijesti” je ovo kazao izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović uoči dašanje sjednice Odbora direktora ove kompanije na kojoj treba da se usvoje izmjene i dopune ovog pravilnika i pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta.

Bivše rukovodstvo CEDIS-a predvođeno DPS-om je pred smjenu u februaru 2021. raspisalo konkurs da riješe stambeno pitanje menadžmenta i drugih zaposlenih od posebnog značaja.

Tada je izvršni direktor Zoran Đukanović.

Sa druge strane, iz MKI kojim umjesto doskorašnjeg ministra Mladena Bojanića rukovodi Ervin Ibrahimović pozivaju rukovodstvo CEDIS-a da poštuju zaključak Vlade od 9.junakojim je od kompanije u državnom vlasništvu traženo da do daljnjeg ne donose novu sistematiztaciju i obustave nova zapošljavanja.

Čađenović je kazao i da je u izmjene pravilnika uključen sindikat koji će biti na sjednici.

”Bivše rukovodstvo MKI je tražilo da se ukine diskreciono pravo da izvršni direktor može da rješava stambeno pitanje. Uz to, predlog je i da neko u menadžmentu mora biti 10 godina da bi stekao uslov za rješenje stambenog pitanja. Sada niko ne ispunjava, ovaj uslov, ni ja, ni bilo ko drugi”, kazao je Čađenović.

On je objasnio da pravilnik o sistematizaciji mijenjaju zbog standarda kojima je utvrđeno koliko je zaposlenih na broj korisnika brojila i da na 100.000 korisnika dolazi 400 zaposlenih i da je to standard koji su primijenili u Hrvatskoj i BiH.

Izvor “Vijesti” iz sindikata kompanije da je novom sistematizacijom izvršena podjela organizacionih jedinica po regionima i sada se formira pet regiona koji obuhvataju sva distributivna područja Crne Gore, da su grupisana dva nivoa kvalifikacije i obrazovanja, što je smanjilo broj radnih mjesta, kao i da su usklađivani koeficijenti složenosti poslova pojedinih radnih mjesta i koeficijenti uslova rada.

Prema ovom izvoru, predlog u pravilniku o rješavanju stambenih pitanja je bio da se na pet sa sadašnjih devet godina skrati period da bi neko iz menadžementa riješio stambeno pitanja što je sindikatu neprihvatljivo, jer postojeća granica štiti zaposlene sa manjim koeficijentom koje ne mogu riješiti stambeno pitanje prije 35 godine radnog staža, a neki ni do kraja radnog vijeka.

”Donja granica od devet godina je izmijenjena prije par godina, jer je jedan zaposleni morao po sili zakona u penziju, a nije imao 10 godina za rješenje stambenog pitanja. Radilo se o posebnom slučaju zbog porodično zdravstvene situacije zaposlenog gdje smo ostali uzdržani i nakon toga očekivali da se vrati 10 godina donja granica. Ovaj predlog je u cilju zaštite od samovolje jer smo imali slučaj u jedinstvenoj EPCG da se čovjek pred kraj vijeka dovede u kompaniju i posle nepune godine rada dobije stambeni kredit”, kazao je izvor Vijesti.

Sindikatu je neprihvatljivo i da se menadžerima poveća iznos novca u stambenom fondu za 400 odsto više od fonda za ostale radnike.

Demokratska partija socijalista je najavila da će podnijeti krivičnu prijavu protiv onih koji budu glasali za novu sistematizaciju.

Sistematizaciji treba da prethodi analiza potrebnih radnika

Iz MKI je juče saopšteno da nijesu obaviješteni o vanrednoj sjednici odbora direktora CEDIS-a na kojoj je planirano usvajanje dva nova pravilnika i pozvali su rukovodstvo CEDIS-a da postupaju u interesu kompanije i da ne dovode u pitanje njenu održivost. MKI poručuje da će preduzeti zakonske korake da zaštite državni interes u kompaniji.

Iz resora kojim rukovidi Ervin Ibrahimović su kazali da je na njihovu incijativu Vlada obavezala 9. juna kompanije u državnom vlasništvu da do daljnjeg ne donose nove akte o organizaciji i sistematizaciji i da obustave nova zapošljavanja.

”Zabrinuti smo zbog odluke Upravnog odbora CEDIS-a da na brzinu i suprotno zaključcima Vlade zakaže sjednicu UO i promjenom akta o sistematizaciji omogući zapošljavanje velikom broju lica bez prethodne analize realnih potreba za novim zapošljavanjem, efekata na poslovanje, kompleksno stanje i predstojeće izazove u crnogorskom i globalnom energetskom sektoru” istakli su u MKI.

Bonus video: