Ugrozio putnike, a sad bi u fotelju Uprave za željeznice

Denis Lukač, sestrić bivšeg ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, lani disciplinski odgovarao zbog kršenja propisa i ugrožavanja putničkog voza kod Bioča...

35533 pregleda 44 komentar(a)
Lukač ugrozio bezbjednost saobraćaja (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Lukač ugrozio bezbjednost saobraćaja (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Za novog direktora Uprave za željeznice uskoro bi mogao biti imenovan donedavni direktor Sektora za upravljanje i reagulisanje saobraćaja u Željezničkoj infrastrukturi Denis Lukač, sestrić bivšeg ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, iako je prošle godine željeznička komisija utvrdila njegovu odgovornost u incidentu sa lokalnim putničkim vozom od 23. aprila 2021. na dijelu pruge između Bratonožića i Bioča.

Komisija je utvrdila da je više zaposlenih u Željezničkoj infrastrukturi i Željezničkom prevozu tog dana postupalo mimo zakonskih propisa zbog čega je bila ugrožena bezbjednost saobraćaja, kao i da je Lukač usmeno naredio podređenim radnicima da pokrenu voz suprotno propisima i prije nego što je prvostepena komsija došla da utvrdi čenjenično stanje. Lukač je zbog ovog incidenta kažnjen sa umanjivanjem plate za tri mjeseca po 20 odsto, a zatim i smjenjen sa mjesta direktora sektora.

Konkurs za direktora Uprave za željeznice je raspisan prije mjesec i po a procedura izbora još nije završena. Osim Lukača za ovo mjesto kandidature su dostavili sadašnji vršilac dužnosti direktora Uprave za željeznice imenovan u decembru prošle godine Želimir Radinović, kao i Pavle Popović, Irena Vujačić, Veso Damjanović i Mehmed Ramović.

Prema izvještaju komisije, tog dana je dežurni otpravnik vozova sa ukrsnice Bratonožići Željko Kastratović otpremio lokalni putnički voz prema Bioču u 11.31 sati, suprotnmo naređenju elektroenergetskog dispečera o zabrani elektrovuče. Tog dana je ovaj dio pruge bio zatvoren za saobraćaj i isključen sa elektromreže zbog odrona.

Mašinovođe u tom vozu Željezničkog prevoza Nikola Klikovac i Marko Maraš, nisu zaustavile voz kada su naišle na dio pruge bez napona iako ih na to obavezuje pravilo službe, već su nastavili vožnju do ukrsnice Bioče, gdje je voz u 11.42 zaustavila otpravnica Bojana Vučinić. Zbog kršenja propisa o bezbjednosti saobračajni dispečer je odmah obavijesti prvostepenu komisiju za uviđaje, čiji predsjednik je odmah krenuo na mjesto incidenta, dok je drugi član komisije već bio na licu mjesta kod odrona.

Međutim, Lukač je suprotno propisima izdao usmeno naređenje u 12.01 sati o pokretanju voza prije nego što je na lice mjesta došla komisija. Disciplinks komisija ja naknadno utvrdila odgovornost i kod saobraćajnog dispečera Milorada Matovića i otpravnice Bojane Vučinić.

Komisija je utvrdila odgovornost i za troje članova prvostepene komisije Marka Stanića, Mitra Draškovića i Slavka Bugarina, koji nisu utvrdili odgovornost i kaznili Lukača, Matovića i otpravnicu Vučinić, zbog nezakonite naredbi i povinovanja naredbi o pokretanju voza suprotno važećim propisima. Kažnjen je i član prvostepene komisije Zoran Peković, koji nakon saznanja o incidentu nije obavijestio svog nadređenog, kao i dežurni nadzornik lokomotiva Todor Mijatović, zbog toga što je povrijedio radnu obavezu ne obavijestivši svog nadređenog o incidentu.

Zbog ovog incidenta ukupno je kažnjeno 11 zaposlenih u Željezničkoj infrastrukturi i Željezničkom prevozu, za koje je utvrđeno da su svojim postupanjem ili nepostupanjem prekršili propise i ugrozili bezbjednost željezničkog saobraćaja, a Lukač je imao najveću funkciju.

Lukač je bio pod disciplinskom istragom i 2019. godine, tada kao koordinator za sistem upravljanja bezbjednošću, zbog toga što su mjerna kola ŽICG prošla raskrsnicu na crveno svjetlo ugrozivši putnički voz na pruzi Podgorica - Bar, kod Virpazara. Tada nije oglašen krivim.

Komisija: Krajnji nemar pri obavljanju posla

”Sva navedena lica su kršila saobraćajne propise što govori o nepoznavanju istih ili o krajnjem nemaru pri vršenju poslova svojih radnih mjesta. Neshvatljivo je da se obavijesti Komisija izviđaj i isljeđivanje o nastalom vanrednom događaju, a da se odmah izda naređenje o pokretanju voza, čime je Komisija praktično onemogućena da izvrši svoj posao. Neshvatljivo je da se prosljeđuju i izvršavaju naređenja, ma od koga dolazila, ako se zna da će se izvršavanjem tog naređenja prekršiti propisi”, navodi se između ostalog u izvještaju Komisije.

Bonus video: