SD predao predlog zakona o zaštiti nacionalnih interesa u Aerodromima: Država da zadrži većinsko vlasništvo

"U cilju očuvanja jednog od najvrjednijih razvojnih resursa naše države, zakonom se propisuje obaveza očuvanja većinskog državnog vlasništva u privrednom društvu "Aerodromi Crne Gore" AD"

12875 pregleda 6 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

Klub poslanika Socijalidemokrata Crne Gore (SD) predao je u skupštinsku proceduru predlog zakona o zaštiti strateških nacionalnih interesa u Aerodromima Crne Gore.

Tim predlogom predviđeno je da Crna Gora zadržava većinsko državno vlasništvo u Aerodromima, a zabranjuje se privatizacija, valorizacija po modelu koncesije, kao i bilo koja druga radnja koja bi dovela u pitanje većinsko vlasništvo države, ili značila faktičko otuđenje Aerodroma Crne Gore.

Tim predlogom zakona se predviđa da će Crna Gora iz budžetskih, sopstvenih sredstava Aerodroma, ili kreditnih sredstava koje bi Aerodromi ili država obezbijedili, stvoriti finansijske i druge pretpostavke za održivu valorizaciju privrednog društva, a sve u cilju zaštite strateških nacionalnih interesa u oblasti aviosaobraćaja i očuvanja aviodostupnosti, što je od presudnog značaja za razvoj turističke i ukupne privrede i ekonomsku nezavisnost države.

SD predlog Aerodromi
foto: Screenshot

"U cilju očuvanja jednog od najvrjednijih razvojnih resursa naše države, zakonom se propisuje obaveza očuvanja većinskog državnog vlasništva u privrednom društvu "Aerodromi Crne Gore" AD. Takođe, zakonom se zabranjena privatizacija, ali i valorizacija po modelu dugoročne koncesije, kao i bilo koja druga radnja koja bi značila suštinsko otuđenje "Aerodroma Crne Gore" AD. Dovođenje do kraja ranije započetog procesa davanja koncesije za korišćenje aerodroma Podgorica i Tivat, bi podrazumijevala upravo to - možda ne suštinsko ali svakako faktičko otuđenje ove kompanije. To svakako ne bi bilo u interesu države, jer je u najmanju ruku neodgovorno da višemilionska dobit, koja je zbog pozicije kompanije zagarantovana, umjesto u njen razvoj, iii pak državni budžet, završava na računima drugih kompanija, odnosno stranih koncesionara", navode iz SD-a kao razlog za donošenje zakona.

Navode i da finansijske analize pokazuju da Aerodromi imaju finansijski kapacitet za obezbjeđivanje značajnih kreditnih sredstava, koja bi se iskoristiia za investiranje i gradnju novih terminala i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina, koja bi se uredno vraćala iz neto profita kompanije, koji je, kako navode, svake godine značajan.

"Jedan od potencijalnih modela, u cilju neophodnog unaprjeđenja poslovnih performansi može biti i dokapitalizacija, odnosno ulazak renomiranog partnera kao manjinskog akcionara. Svaka od pomenutih opcija je bolja od privatizacije ili dugoročnih aranžmana kojima se gubi kontrola nad jednim od najvažnijih državnih privrednih subjekata", navode iz SD-a.

Bonus video: