Ministarstvo turizma tražilo procjenu Ulcinjske rivijere, pa je potom sakrilo

Ulcinjska rivijera je još 2015. godine naručila reprocjenu imovine što je i po zakonu dužna da radi svakih pet godina u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima. Kada je ta procjena bila gotova, Ulcinjska rivijera je odjednom, pod prilično misterioznim uslovima, odlučila da obustavi proces
126 pregleda 2 komentar(a)
Velika plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Velika plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.10.2017. 16:57h

Ministarstvo turizma je prije davanja dijela Ulcinjske rivijere u zakup tražilo da se hitno obavi reprocjena njene imovine, ali iako je to utvrđivanje stvarne vrijednosti imovine koja se daje u zakup utvrđena taj dokument nije objavljen.

Vlada je prije dvadeset dana direktnom pogodbom dala u zakup kompaniji Karisma 122.214 kvadratnih metara zemljišta sa hotelima Olympic i Bellevue i pratećim objektima na 30 godina uz minimalnu godišnju zakupninu od 450 hiljada eura.

Predstavnik manjinskih akcionara u Odboru direktora HTP Ulcinjska rivijera Vladimir Zečević saopštio je juče “Vijestima” da je pokušao da pitanje urađene, a još skrivene reprocjene imovine tog preduzeća uvrsti za raspravu na narednoj skupštini akcionara, zakazanoj za 31. oktobar, ali da su ostali članovi borda i mandžment preduzeća odlučili to odlože obrazlažujući time da im treba još vremena da prouče materijale.

“Prava istina je da je procjena još prije dvadestak dana bila poslata na razmatranje, i da je Revizorski odbor dao pozitivno mišljenje”, istakao je Zečević.

On tvrdi da se radi o obmani akcionara i o tome će obavijestiti Komisiju za hartije od vrijednosti (KHOV), tužilaštvo i javnost, jer svi akcionari treba da su ravnopravno informisani o dešavanjima, a ne samo Vlada.

Na skupštini akcionara zakzanoj 31. oktobra razmatraće se Odluka o davanju u dugoročni zakup dijela imovine Ulcinjske rivijere i davanje saglasnosti na Ugovor o zakupu kompleksa ovog hotelskog preduzeća koji su predstavnici Vlade daleko od očiju javnosti potpisali sa predstavnicima kompanije Karisma 25. septembra ove godine.

“Želim da istaknem i to da su članovi odbora direktora, izuzev predsjednice koja nije prisustvovala sjednici, dali zeleno svjetlo da se štetni ugovor o zakupu usvoji i kao takav ide na skupštinu, bez minuta čitanja, vjerujući slijepo vladinim stručnjacima i to čak, vjerovali ili ne naveli zvanično u zapisniku kao obrazloženje”, zaključio je Zečević.

Ulcinjska rivijera je još 2015. godine naručila reprocjenu imovine što je i po zakonu dužna da radi svakih pet godina u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima. Kada je ta procjena bila gotova, Ulcinjska rivijera je odjednom, pod prilično misterioznim uslovima, odlučila da obustavi proces.

Istovremeno je stopiran i postupak upisa prava svojine nad zemljišnim posjedima, a kada je to pitanje otvoreno na prošlogodišnjoj skupštini akcionara sekretar društva Nikola Damjanović saopštio je da se to desilo ”jer je telefonom zvao Branko Vujović”.

Ovom reprocjenom je prvi put utvrđeno vrednovanje prava korišćenja zemljišta na Adi Bojani, a prema informacijama Zečevića ono je procijenjeno na 60 miliona eura.

Otkaz za 60 radnika, sindikat nije obaviješten i ne vjeruje u to

“Vijesti” su došle u posjed dokumenta koji svjedoči da se u ugovoru potpisanim sa Vladom Karisma obavezala da će preuzeti samo 21 od 81 stalnog zaposlenog radnika Ulcinjske rivijere. Iz Karisme “Vijesti” juče nijesu dobili odgovor kakva će biti sudbina preostalih 60 radnika, ali su najavili odgovor narednih dana.

Predsjednik sindikata HTP Ulcinjska rivijera Aljo Ljuković nije htio da komentariše ugovor o zakupu niti mogućnost da bi neki radnici mogli ostati bez posla.

“Svi ćemo ostati u firmi. Možda se neko prijavi za otpremninu ali nema otkaza”, kazao je on “Vijestima” u telefonskom razgvoru.

Na konstataciju da “Vijesti” posjeduju spisak od samo devet radnika u Belviju i 12 u Olimpiku, koje će prema ugovoru preuzeti zakupac, kazao je da ne želi da govori o tome za medije.

“Sve će biti u redu”, uvjeren je Ljuković.

Za razliku od njega nekoliko radnika sa zebnjom iščekuje preuzimanje Belvija i Olimpika.

“Ne znam, sve nekako visi u vazduhu. Znam da nijesam na spisku od 21 radnika koji sigurno ostaju, ali imamo neka obećanja da će zakupac preuzeti nas još. Pa možda upadnem u neku drugu turu”, kazao je dugogodišnji radnik hotela Olimpik, koji nije želio da mu se pominje ime.

I njegov kolega iz Belvija kaže da je upoznat sa spiskom, ali da ne zna šta će biti.

“Neko kaže da će nam dati otpremnine po hiljadu eura za godinu staža u što ne vjerujem. Sa druge strane, čujem, da će to biti cifra od 1.920 eura, valjda minimalna otpremnina po zakonu”, kaže on.

“Vijesti” zvanično iz Ulcinjske rivijere nijesu mogle dobiti informacije jer je direktor Mikan Zec odbio saradnju. Uz to, zabranio je i svojim saradnicima da mimo njegovog znanja saopštavaju bilo kakave informacije iz firme.

Bonus video: