"djelimično primijenjen zakon"

Šehović: Vlada da ne maže oči građanima, regulisanjem marže sniziti cijenu i ostalim prehrambenim i drugim artiklima

Stoga je, smatra Šehović, krajnje vrijeme da se Vlada uozbilji, te da konačno donese sveobuhvatne mjere u cilju istinske zaštite ozbiljno ugroženog standarda značajnog broja građana

4386 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović pozvalo je Vladu da ne maže oči građanima, te da regulisanjem marže snizi cijenu i ostalim prehrambenim i drugim artiklima.

Šehović navodi da brašno, ulje, so i šećer učestvuju samo sa devet odsto u vrijednosti minimalne potrošačke korpe, a da je potrebno da Vlada na identičan način djeluje i na cijene ostalih prehrambenih artikala (meso, mlijeko, sir, jaja, povrće, voće…), kao i na cijene sredstva za ličnu higijenu, dječju hranu i opremu, sredstva za ogrijev (drvo i pelet) i kućnu hemiju.

"Krajnje je neodgovorno u situaciji kada se Crna Gora suočava sa najvećom inflacijom u poslednjih 15 godina, regulisati maržu za svega nekoliko proizvoda, i na taj način samo djelimično primijeniti zakon, koji je inače uprkos permanetnom insistiranju SD-a predložen sa zakašnjenjem od pune dvije godine", kazao je Šehović.

On je podsjetio na zaključak koji je Skupština, "takođe na naš predlog nedavno usvojila", a koji poziva Vladu da uz definisanje mjera i liste proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, pripremi i program subvencija namijenjen onim kategorijama privrednih subjekata koji će mjerama biti pogođene, a sve sa ciljem očuvanja njihove konkurentnosti na tržištu.

Stoga je, smatra Šehović, krajnje vrijeme da se Vlada uozbilji, te da konačno donese sveobuhvatne mjere u cilju istinske zaštite ozbiljno ugroženog standarda značajnog broja građana, kao i da pruži podršku mikro, malom i srednjem biznisu koji će usljed njihove primjene biti suočen sa nemalim izazovima u poslovanju.

"Podsjećamo da je zahvaljujući amandmanima SD-a na Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, definisani su proizvodi gdje Vlada može reagovati i ograničiti njihovu cijenu, i to kroz regulisanje marže, određivanje najvišeg nivoa cijena, snižavanje cijena na određen nivo i dr. Ti prozvodi se odnose na prehrambene artikle, sredstva za ličnu higijenu, dječju hranu i opremu, sredstva za ogrijev, kućnu hemiju i drugo", zaključuje se u saopštenju Šehovića.